OPERNA PREMIJERA NA 68. IGRAMA: Tajna lokrumskog Orlanda je u transformaciji

Ansambl pod muzičkim vođstvom dirigenta Davida Bejtsa čini sjajna ekipa solista: britanski kontratenor Oven Villetts koji će glumiti viteza Orlanda, Ivana Lazar kao Angelica, Renata pokupicu kao Medor, Dorinda Marija Kuhar Šoša te David Oštrek u rolni Zoroastra. Operu izvodi i nagradom Orlando ovenčani hrvatski barokni ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon.

Šablon prema kojemu se libreto Orlanda razvio bio je tekst Orlando furioso Carla Capecija iz 16. veka za izgubljenu operu Domenica Scarlattija sličnog naziva, koja se temeljila na epskoj poemi o borbi hrišćana i Saracena, au središtu obe opere ista je priča o nepobjedivom vitezu Orlandu koji je razdvojen između svoje ljubavi prema princezi Angeliki i vojničke dužnosti. Handel verzija u mnogočemu je izmenila Capecijev original, a jedna od najočiglednijih uvođenje je novog lika, čarobnjaka Zoroastra. Iako se opera izvorno prikazala tek deset puta, te je bila prepoznata kao izvanredna više kod kritike nego kod publike, danas se smatra remek delom. Trajanje opere od oko tri sata u ovoj lokrumskoj izvedbi skraćeno je tako da pojedini recitativ kroz sva tri čina te instrumentalni odlomci u prvom i trećem činu u potpunosti izostaju, a ponegdje su muzičke tačke delimično okrnjene.

O sopstvenom čitanju i reinterpretaciji Handelovog dela, kako i daje naslutiti podnaslov Metamorfoze, reditelj Janoš Szikora rekao je sledeće: "Ako želite razumeti neku operu, kažu da se treba direktno okrenuti muzici. Kada sam prvi put čuo ovu operu, bilo mi je jako čudno što su njeni glavni likovi dva muškarca i dve žene, a u partituri nema muških glasova! Ni tenora, ni baritona, ni basa. U čemu je tajna te opere? Shvatio sam da je tajna u transformaciji. Ljudska bića uvek žele promeniti svoj izgled i igrati se sa njim. Ovu operu vidim kao priču u kojoj se protagonisti poigravaju s vlastitim polovima. Naša verzija opere u celosti se odmiče od njenog originalnog mitološkog zapleta i fokusira isključivo na odnos između muškarca i žene. Za nas je Orlando samo ime. Ne znamo sve njegove mitološke relacije, ali jako dobro znamo da je život - kao i u našoj inscenaciji - lavirint koji ne daje direktne smernice i često zbunjuje one koji žele da pronađu svoj put."

Janoš Szikora je jedna od najznačajnijih pojava u mađarskoj savremenoj pozorišnoj umetnosti te je jedan od najistaknutijih reditelja svoje generacije. Već duže od tri decenije, njegovo je umetničko delovanje u pozorišnoj domenu obeleženo izvedbama koje resi jedinstvena vizija, inovativna vizualizacija te sposobnost sveobuhvatne analize, a sebe smatra umetnikom koji teži "sintezi intelekta i putenosti". Uz svoj rediteljski rad, Szikora obavlja funkciju direktora nekolicine najuglednijih pozorišnih kuća. David Bates diplomirao je na londonskoj Roial Academi of Music te se zadnjih godina profilisao kao jedan od najuzbudljivijih dirigenata barokne muzike i vodeća figura nove generacije njenih izvođača, a uz brojne druge projekte i angažmane trenutno je u Francuskoj muzički asistent i zborovođa na Festivalu d'Aik en Provence iu Pariskoj operi. Hrvatski barokni ansambl (HRBA) najznačajniji je hrvatski ansambl specijalizovan za istorijski vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne muzike baroknog perioda i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vernim replikama. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a među njima i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim letnjim igrama 2014. godine.

Prevoz brodom na ostrvo Lokrum uključen je u cenu ulaznice, a polasci su iz stare gradske luke u 20:30 te 20:45 sati. Ulaznice za tri operske večeri na Lokrumu, 28., 29. i 30 jula, dostupni su online na internet stranicama Igara vvv.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u Festivalskoj palati (Od siguro 1) i u LUZIA. Dubrovačke letnje igre zahvaljuju JU rezervat Lokrum na dugogodišnjoj saradnji te na podršci u realizaciji ovog programa

Pogledajte još