Ovacije za "Synergiju 6" na Igrama!

Prvu pesmu Dubravka Palanovića, koja nije najavljena u programu, odigrali su Tijana Milošević i Dejan Sinadinović, koji su prvobitno pozdravili publiku i najavili rad koji su započeli na Osorskim večerima, a tom prilikom, za početak koncerta u Dvoru, izveden je drugi pasus Palanovićevog Sonata za violinu i klavir. Sledeće su bile Patetični trio M. Glinka, Klezmer u Granadi, S. Robinovitch, Trio za violinu, klarinet i klavir A. I Hačaturijana i Kuintet klarineta u A-majoru V. A. Mozartu, što je posebno oduševilo publika festivala, a koncert je pratio ovacije.

Tijana Milošević igra od svoje četvrte godine i završila je specijalnost na Juilliard School of Music. Najmlađa koncertna dvorana Beogradske filharmonije postaje njegova 18 godina i koncerti sa violinistom Nemanjom Radulovićom širom Evrope. Ksenija Milošević takođe je violinu počela svirati u ranom detinjstvu, a radi kao zamenica koncertmajstora u Beogradskoj filharmoniji i nastupa kao vođa II violina u ansamblu Double Sens uz violinista Nemanju Radulovića.

Nemanja Radulović osvojio je svet klasične muzike svojim virtuoznim muzičkim i avanturističnim programima. Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Deutsche Grammophon s kojom niže uspehe jedan za drugim, negujući svoj talent u saradnji sa najprestižnijim muzičkim institucijama današnjice. Preuzima i ulogu umetničkog vođstva u svom ansamblu The Devils 'Trills (Đavolji trileri), čiji su članovi poznati muzičari u koncertnim dvoranama širom Evrope i Azije. Na nagradama Victoires de la Musikue 2005. godine dodeljeno je Međunarodno otkriće godine, a na istom mestu nominovano je za najboljeg umetnika 2014. godine. Klarinetista Milan Milošević doktor je muzičke umetnosti sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru, dobitnik nagrade Saveta za umetnost Britanske Kolumbije, zapadne Kanadske provincije te doktorske istraživačke stipendije i nagrade za akademsku izuzetnost na Univerzitetu Britanske Kolumbije. Bio je stalni član Beogradske filharmonije i osnivač Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije. Tokom studija Žarko Perišić osvaja brojne nagrade na solo i komornim takmičenjima. Fagot je predavao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a danas i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te deluje kao solo-fagotista Simfonijskog orkestra HRT-a sa kojim održava i solističke koncerte. Predavač je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a aktivno učestvuje s Cantus ansamblom, Zagrebačkim puhačkim triom i Duom Pfagottiano. Dejan Sinadinović je pijanista i redovni profesor Fakulteta muzičkih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Nastupao je u prestižnim evropskim koncertnim dvoranama i predsednik Evropskog udruženja učitelja klavira u Srbiji.

Pogledajte još