JEDNOSTAVNE I DELOTVORNE: Efikasne vežbe za zatezanje mišića ruku i leđa

Bespotrebno je naglašavati koliko je vežbanje važno za zdrav život i dobar izgled, ali malo ljudi je svesno da i neki naizgled obični položaji mogu da budu vežbe, kao i da njima mogu da se poprave i fizički nedostaci.

Vežbe za ruke

Mišići na rukama najteže se formiraju, a posebno oni ispod i iznad lakta. Sa godinama se opuštaju, a ako odvojite samo malo vremena, ojačaćete mišiće ruku, plećki i leđa. Ova vežba posebno se preporučuje osobama koje u tom predelu imaju bolove.

- Stojite, ramena su spuštena i vučete ih nadole. Ruke savijajte u laktu kao da vučete šake i kao da hoćete da dodirnete nadlaktice. Ruke su i dalje okrenute ka podu. Zadržite se u ovom položaju nekoliko minuta. Zatim ispružite ruke tako da su dlanovi okrenuti ka podu, laktovi su ispruženi, ramena spuštena. Ruke su u visini ramena, celo telo je u istoj ravni. Ostanite u ovom položaju nekoliko minuta i osetićete kako se ruke, mišići ispod i iznad lakta istežu i rade. Nakon ovog položaja ruke ponovo vratite u prvobitni položaj pa ponovo istegnete. Vežbu ponovite dvadesetak puta.

Vežbe za stopala

Drina Pešić, novinarka i balerina, kaže da baletski igrači vežbe počinju upravo zagrejavanjem stopala, a da vežba koja sledi može da bude odlična za decu koja imaju problem sa "zatvorenim" stopalima (stopala im se krive na unutra kada hodaju).

- Sedite na pod ispravljene kičme, zategnutih nogu sa rukama na nogama. Pete su jedna pored druge. Pete otvarajte, ali tako da ostanu jedna pored druge. Mali prst treba da dotakne pod, ali kolena treba da ostanu zategnuta. Ovu vežbu za početak ponovite desetak puta, a kasnije dvadeset puta. Naglašavam, vežba je odlična i pogotovo dobra za decu koja imaju zatvorena stopala zapravo hodaju na unutra.

Savet plus: Već za desetak dana primetićete kako se mišići na rukama zatežu, posebno mišići iznad nadlaktice koji su za mnoge žene "kritičan" deo. Ove vežbe daju iste efekte kao i vežbe sa tegovima.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još