SMETA VAM GLUTEN?: 10 simptoma koji ukazuju da morate promeniti način ishrane

Celijakija je hronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, supstanca koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sistema.

Moguće ju je otkriti putem krvnih pretraživanja nakon kojih se postavlja dijagnoza.

S druge strane, ne postoji pretraživanje kojom možemo da dokažemo postojanja preosetljivosti na gluten kod osoba koje ne boluju od celijakije ili pak nemaju alergiju na pšenicu. Međutim, te osobe takođe osećaju simptome slične onima kod celijakije.

Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz ishrane danas pravi trend, ali treba proveriti da li je on stvarno uzrok naših zdravstvenih problema.

ELIMINACIJSKA DIJETA

Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuju se za da sprovedete eliminacijsku dijetu u trajanju od četiri nedelje. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti da izbacite iz ishrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Proverite koje svakodnevne namirnicame skrivaju tragove glutena.

Nakon četiri nedelje, gluten ponovo uvedite u ishranu i zatim proučite kako vaše telo reaguje.

Ako ste se tokom eliminacije osećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam zaista preosetljiv na gluten.

S obzirom na to da je celijakiju ili preosetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao da pomogne prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

10 SIMPTOMA PREOSETLJIVOSTI NA GLUTEN I CELIJAKIJU:

1. Stalan osećaj nadutosti i gasovi.

2. Bolovi u stomaku.

3. Hronični proliv ili hronični zatvor.

4. Mučnina i povraćanje.

5. Bleda stolica.

6. Osećaj umora nakon obroka koji sadrži gluten.

7. Hronični umor.

8. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, kolena i kukovi).

9. Promene raspoloženja praćene osećajem anksioznosti i depresije.

10. Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još