Svetski dan muzike

Prvog letnjeg dana, bar po kalendaru, pored koncerta Bilija Ajdola dešavalo se još nešto lepo vezano za note u našem gradu. Svetski dan muzike obeležen je i u Beogradu, i to na tri scene. Loše vremenske prilike su pretile da pokvare celu manifestaciju, međutim, posle pljuska oko 15 časova već ubrzo je bilo znatno vedrije, pa je program koji je organizovala Kancelarija za mlade mogao da se odvija uglavnom bez problema.

U parku Manjež je postavljena klasik scena. Tu je program silom prilika morao da bude malo kraći, akustičnim orkestrima i drvenim instrumentima kiša je predstavljala nepremostiv problem. Zato je na Kalemegdanu i u parku kod hotela Palas sve bilo kako treba, organizatori su saopštiili da je pored te dve bine procirkulisalo oko 5.000 posetilaca.

„Kališem“ su vladali DJ-evi i „hiphoperi“, dok je u parku kod „Palasa“ dominirao pop-rok zvuk. Atmosfera je počela da se zagreva negde od 18.30 uz „Gitarse“ koji su, uz nekoliko svetskih i domaćih hitova, izveli i pesmu sa kojom su nedavno nastupili na Radijskom festivalu, „Dobrodošla srećo“. Veoma uspešan nastup je, odmah posle njih, imao i gudački kvartet „Intermeco“ kome se pridružila pomalo zaboravljena, jako dobra pevačica Teodora Bojović, a onda su se na binu popele i dugo očekivane „Frajle“, bez sumnje muzička atrakcija broj jedan ove godine u našem regionu. Pored dobro poznatih obrada nezaobilazna je bila i njihova prva autorska numera „Ich Liebe Dich“, a posebnu čast im je ukazao Momčilo Bajagić Bajaga kad im se pridružio na bini tokom „Vesele pesme“.

Veče je proteklo u znaku najveće zvezde, Dada Topića – šteta što je, zbog satnice, morao da ograniči nastup na pola sata, kao i svi ostali učesnici. Prethodno su ovacije dobile i zvezde „Operacije trijumf“, Đorđe Gogov i Ana Bebić, uživala je publika i uz divan glas Lejle Hot. Za kraj – sve popularniji bendovi „Sevdah Baby“ i „Svi na pod“, da nije muzika morala da utihne u ponoć potrajala bi žurka na otvorenom mnogo duže.

„Zahvaljujem se publici i svim učesnicima na fenomenalnoj atmosferi. Kiša, srećom, nije u većoj meri omela planirani program, sve je proteklo onako kako smo priželjkivali“, istakla je muzički urednik Nada Jeftenić.

Milan Ćunković

Pogledajte još