Predstavljena monografska publikacija kompozicija Duška Gojkovića - "Dusko Goykovich's Songbook"

Udruženje "Duško Gojković Džez Incijativa" predstavilo je sinoć izdanje monografske publikacije kompozicija Duška Gojkovića, "Dusko Goykovich’s Songbook". Predgovor je napisao Stjepko Gut a knjigu su priredili Vladislav Tomanić i Marko Krstić, dok je dizajner izdanja bio Dragan Todorović.

Udruženje je posebno zahvalno Ambasadi Savezne Republike Nemačke na podršci, partnerskom odnosu i prepoznavanju značaja ovog izdanja.

Imajući u vidu da je Duško Gojković umetnik, koji je svojim načinom života i svojim muzičkim delom ovekovečio suštinu umetnosti, kao i činjenicu da Udruženje ima za cilj promociju vrhunskih umetničkih vrednosti, ova knjiga predstavlja prvi kapitalni projekat koji je Udruženje realizovalo.

Čitaoci, budući korisnici ali i ukupna naša i međunarodna umetnička javnost imaće pred sobom kompozitorski opus Duška Gojkovića, džez trubača i kompozitora, koji je potekao sa naših prostora i tokom bogate karijere stekao istinsku prepoznatljivost na svetskoj džez sceni.

Duško Gojković, jedan je od najznačajnijih džez trubača na prostoru Evrope, kompozitor, aranžer i bend lider. Rođen je 1931. godine u Jajcu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kada se kao osamnaestogodišnjak pridružio Big bendu Radio Beograda, već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu.

U Nemačku odlazi 12. septembra 1955. sa samo legendarnih 5 dolara u trubi, kada počinje njegova besprekorna karijera koja traje i danas. Iako u devetoj deceniji života, Duško Gojković aktivno nastupa na koncertima, ali i stvara, komponuje i aranžira. Neke od kompozicija u ovom izdanju su nastale 2017. Tokom višedecenijske karijere nastupao je i snimao sa najčuvenijim džez umetnicima svih epoha i nacija, izgrađujući sebe i svoj zvuk do svetske prepoznatljivosti, snimio je desetine albuma objavljenih pod svojim imenom.

Nema sumnje da je Duško Gojković već upisan u istoriju džez muzike i po svoom jedinstvenom zvuku. I u najtežim vremenima za džez muziku – “u trenutku pretvaranja džeza u beskrvnu umetničku formu” – kako kaže Ernst Kifer, vlasnik minhenskog kluba Domicil, ostalo je zapisano da “Duško Gojković nikada nije skretao sa svog puta”.

Sam opus podeljen je u šest celina: balade, bi bop, bluz, medijum tempo, latin džez i balkan džez. Poseban trud je uložen da kompozicije budu u izdanju u originalnom svojeručnom Gojkovićevom zapisu.

Knjiga je opremlјena i fotografijama iz lične arhive Duška Gojkovića sa brojnim svetskim džez ikonama sa kojima se družio ili svirao, poput Majlsa Dejvisa, Dizija Gilespija, Četa Bejkera, Stena Geca i mnogih drugih.

U recenziji knjige, čuveni džez trubač internacionalnog renomea Stjepko Gut dao je svoj sud o opusu Duška Gojkovića, ali i opisao svoj lični i profesionalni odnos sa njim kao i njegov uticaj na jugoslovensku i srpsku džez scenu od druge polovine dvadesetog veka do naših dana.

- Duško Gojković je kao muzičar već više od pedeset godina u samom vrhu svetske džez muzike. Njegova improvizacija i svirački nivo, zaista to mislim, jesu neprikosnoveni deo džez istorije - napisao je Stjepko Gut.

Beskompromisna predanost umetnosti Duška Gojkovića kao rezultantu ima kompozitorski opus u ovoj knjizi. Udruženje "Duško Gojković Džez Inicijativa" je duboko uvereno da je ovo izdanje istinski doprinos srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još