ČAROLIJA U DVORU: "Mali princ" oduševio decu i odrasle na 70. Dubrovačkim letnjim igrama

Drugi ovosezonski premijerni naslov "Mali princ" izveden je sinoć, 8. avgusta u atriju Kneževa dvora pod pokroviteljstvom fondacije "Caboga Stiftung" pred mnogobrojnom velikom i malom publikom. Muzičko-scensko delo prema klasiku svetske književnosti, romanu "Mali princ" francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija na jubilarnim 70. Dubrovačkim letnjim igrama postavio je reditelj Hrvoje Korbar u saradnji sa kompozitorom Ivanom Josipom Skenderom.

Festivalska publika uživala je u vrhunskom izvođenju Roka Juričića, Livija Badurine i sopranistkinje Marije Kuhar Šoše koji su delo približili deci, pritom omogućivši i odraslima da istinski uživaju u predstavi. Poseban ton inscenaciji dala je muzika koju je pod dirigovanjem Ivana Josipa Skendera izveo orkestar sastavljen od deset dubrovačkih instrumentalista. Za maštovita scenska i kostimografska rešenja zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin s asistentkinjom Anom Fucijaš, a svetlosne efekte potpisuje Marko Mijatović. Pretpremijera u Dvoru ispraćena je dugim aplauzom.

Muzika koju je Skender napisao za fantastično putovanje Malog princa elektroakustičkim kolažom zvukova planeta Sunčevog sistema isprepletenih muzičkim motivima koji će kasnije označavati pojedine likove i pojave, uvodi nas u jednu od najlepših priča koja poučava kako malene, tako (još više) i odrasle, a u Dvoru su je pod njegovom dirigentskom palicom izveli dubrovački muzičari: violinistkinja Đana Kahriman, violista Šimun Končić, čelistkinja Vanda Đanić, kontrabasista Denis Ajduković, hornsta Toni Kursar, flautistkinja Đive Kušelj, klarinetista Stijepo Medo, pijanistkinja Stefani Grbić, udaraljkašica Karmen Pervitić te Ivan Končić na sintesajzeru.

Kratki roman "Mali princ" francuskog pilota i proslavljenog pisca napisan je 1943. godine, za vreme rata u Evropi, kao reakcija na do tada nezapamćene ratne užase i jedan je od najpopularnijih, najpoznatijih, najomiljenijih, ali i najneobičnijih književnih tekstova našega doba. Čitamo li ga kao dečju priču, u njoj prepoznajemo jednostavan oblik, ljupki dečji lik i lepotu opisanoga sveta, a odrasli putovanje ovog dečaka razumeju kao niz susreta u kojima se direktno i razorno istinito ocrtavaju simptomi bolesnog sveta iz kojeg je nestala ljudska prirodnost, empatija i temeljni smisao. Odraslima na planetama koje posećuje mali princ nije važna ni svrha ni korist njihovih postupaka, nego uporno ponavljaju nerazumljiva, mehanička ponašanja. Nasuprot tome, mali princ upućuje na drugačiji svet u kojem su dete i njegova logika spontanosti, maštovitosti, prijateljstva i bliskosti putokaz za povratak izgubljenoj ljudskosti.

"Mali princ" na 70. Dubrovačkim letnjim igrama na programu je još danas u dva termina, u 20:30 i u 22:00 sata, te sutra u 20:30. Ulaznice za sva izvođenja su rasprodate. "Mali princ" biće izveden i u Zagrebačkom pozorištu lutaka u septembru ove godine kao deo programa kojim će se jubilarne 70. Igre predstaviti u glavnom gradu Hrvatske pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba.

Izvor: Promo
Foto: Promo/Marko Ercegović

Pogledajte još