OTVARANJE IZLOŽBE U SUBOTU: "Iza Igara" u objektivu Marka Ercegovića

Treću izložbu jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara priprema fotograf Marko Ercegović pod nazivom "Iza Igara" kojom prigodno bilježi brojna zanimljiva, inače nevidljiva, zakulisna događanja iz procesa nastajanja festivala. Izložba fotografija Marka Ercegovića biće otvorena u atrijumu palate Sponza u subotu, 17. avgusta u 21 sat.

Jedan od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara Marko Ercegović, u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat je dao upravo pozorišnoj fotografiji. Iako inače beleži sjajne fotografije glumaca na sceni, Marko Ercegović ovog leta svoj objektiv usmerava i prema radnicima iza scene: krojačima, scenskim radnicima, rediteljima i glumcima neposredno pre ili nakon predstave, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palati, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku da vidi.

Autorka teksta kataloga izložbe Helena Puhara zapisuje kako je ova izložba "pohvala radnicima, umetnicima i publici. Svima onima bez kojih krajnji proizvod – predstava ili koncert, ne bi bio moguć. Fotografskim dnevničkim zapisima Marko nas uvodi u prostor "iza", kao i u prostor "pre". Na fotografijama pratimo postavljanje scenografije, kostimografe na delu, vozače, razne kancelarijske poslove, napete glumce, čistačice. Pratimo jedan drugačiji svet od onoga više - manje poznatog trenutka kada nas razvođači upute na određeno mesto u publici. U prostoru "iza" i prostoru "pre" svi su podjednako važni i svi učestvuju u zajedničkoj aktivnosti koja za krajnji cilj ima da predstavi publici neko umetničko djelo."

Nešto više od 150 fotografija biće predstavljeno u atrijuju palate Sponza u subotu, 17. avgusta u 21 sat, a izložba će biti otvorena do zatvaranja 70. Igara 25. avgusta, nakon čega će biti preseljena u Zagreb u prostor KIC-a u sklopu programa "Dubrovačke letnje igre u Zagrebu".

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još