NIJE SAMO UKUSNA VOĆKA: Grožđe čisti krv, poboljšava varenje, uklanja masne naslage

Iskoristite prednosti jeseni i proizvode vinove loze da biste bili što zdraviji. Sočnom slatkom grožđu gotovo niko ne može da odoli, ali se nedovoljno zna koliko su njegovi proizvodi lekoviti.

Grožđe nije samo ukusna voćka već i lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga sa tela. Delotvorno je i u lečenju upalnih procesa organa za varenje, uklanjanje reumatskih teškoća i kožnih osipa.

Sveži sok od grožđa obiluje vitaminima A, B i C, kao i raznim mineralima. Koristan je za jačanje organa za varenje, izlučivanje toksina iz organizma, lečenje dijareje, katara creva i opstipacije.

Vinsko sirće ne služi samo za spravljanje salata, već i za pripremu lekovitih obloga. Povremeno pranje celog tela mešavinom vinskog sirćeta i vode čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju, čime organizam jača da postane otporniji na mnoge bolesti i štetne spoljne uticaje.

Vino podstiče aktivnost mnogih organa u organizmu ako se uzima u manjim količinama. Koristi se i u pripremi napitaka od raznog lekovitog bilja.

Listovi vinove loze se preporučuju za spravljanje čajeva za lečenje reumatizma i gihta, kao i kod povraćanja. Čaj se priprema na uobičajen način, potapanjem listova u provrelu vodu, koji ostaju poklopljeni u posudi 10-15 minuta pre sipanja u šolju. Sladi se sa vrlo malo šećera i ispija lagano.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još