KRALJ MEĐU POVRĆEM: Brokoli sadrži sve potrebne vitamine i minerale za zdravlje organizma

Brokoli je deo porodice povrća kojoj pripadaju karfiol, kupus, kelj i prokelj.

Ovo povrće se može svrstati na vrh piramide ishrane, jer obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za pravilan rad organizma. Još jedna prednost ovog povrća je što je dostupno tokom cele godine, pa u njemu možete uživati kad god to poželite.

Dr Jasminka Komnenović otkriva koje su prednosti ovog malog zelenog čuda:

Riznica vitamina

Obiluje vitaminom C, ima ga čak 2 puta više nego narandža. Ovaj vitamin sprečava pojavu katarakte, razgrađuje gvožđe, otklanja simptome prehlade i pojačava opšte stanje organizma.

Takođe, sadrži vitamine B grupe, a u nešto većoj meri vitamine B3, B5 i folnu kiselinu, koja je pravi saveznik trudnicama.

Obilje minerala

U brokoliju ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak, a lako apsorptivna forma kalcijuma sadržana u ovom povrću, pomaže razvoj i zdravlje kostiju. Od minerala još sadrži fosfor, gvožđe i hrom.

Vlakna

Zahvaljujući vrlikoj količini vlakana, funkcija sistema za varenje je poboljšana, a takođe se smanjuje i holesterol u krvi.

Antioksidansi

Brokoli ima 3 antioksidansa koji su i više nego potrebni za zdravlje organizma. To su indol, sulforafan i beta karoten.

Indol, koji sprečava hormonski zavisne kancere (dojke i prostate). On potpomaže takozvane dobre hormone, koji se bore protiv destruktivnih.

Sulforafan ima slično - i preventivno, i terapijsko dejstvo. Indirektni je antioksidans, to jest potpomaže antioksidantno dejstvo sličnih materija (vitamina E, koenzima Q10), sprečava nasatnak kardiovaskularnih bolesti i stresa.

Ovo povrće sadrži i dobro poznat antioksidans beta karoten, koji usporava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Yumama
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još