ZRNO ZDRAVLJA: Deset prednosti korišćenja čija semenki

Iako se o važnosti čija semena znalo još za vreme drevnih naroda, Maja i Asteka, savremeni svet je tek nedavno priznao ova semena kao superhranu.

Ova sitna semenka je bogata hranljivim materijama i zahvaljujući neutralnom ukusu može se dodati u bilo koje jelo. Odlučili smo da vam otkrijemo koje pogodnosti čija semenke donose organizmu.

1. Održavaju zdravlje kostiju

Čija semenke su bogate različitim mineralima koji su dobri za zdravlje kostiju, a naročito kalcijumom. Samo 25 grama čija semenki sadrži 157 miligrama kalcijuma, što je veća količina kalcijuma nego u 100 mililitara mleka.

2. Održavaju zdravlje zuba

Kalcijum ima glavnu ulogu da štiti kosti, a pomaže i da zubi ostanu zdravi. Glavni sastojak koji se nalazi u semenkama je bor, koji stimuliše razgradnju magnezijuma, fosfora i mangana, potrebnih za rast jakih zuba.

3. Smanjuju rizik od dijabetesa

Nezasićene masti, vlakna i proteini poznati su kao dobri regulatori nivoa šećera u krvi. Ministarstvo poljoprivrede u SAD smatra da su čija semenke jedna od najkorisnijih namirnica koje možete da koristite u lečenju dijabetesa.

4. Sprečavaju nastanak zatvora

Čija semenke su bogate vlaknima, što doprinosi poboljšanju varenja. Staviše, zahvaljujući nerastvorljivim vlaknima koja sadrže, semenke se pretvaraju u gel kada dođu u kontakt sa vodom. Ova supstanca poboljšava rad creva i na taj način sprečava zatvor.

5. Ubrzavaju metabolizam

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B ubrzavaju metabolizam. Bogate omega-6 (masnim kiselinama), čija semenke pomažu telu da apsorbuje razne vitamine rastvorljive u mastima, koji doprinose gubljenju kilograma.

6. Pomažu poboljšanju sna

Serotonin i melatonin su dva hormona koja su odgovorna za dobar san. Proizvodi ih triptofan (aminokiselina), a pošto čija semenke sadrže triptofan, oni pospešuju bolji san i opuštanje.

7. Održavaju zdravlje srca

Omega-3 i omega-6 koje sadrže čija semenke smanjuju nivo holesterola u krvi, te smanjuju krvni pritisak i upalu. Sve ovo doprinosi boljem zdravlju srca.

8. Povećavaju energiju

B vitamini, gvožđe, cink i magnezijum u čija semenkama vam pomažu da pojačate energiju. Samo dodajte ove semenka u svoj smuti napitak i uživajte u danu punom energije, piše portal Bright Side.

9. Usporavaju starenje

Budući da sadrže veliku količinu antioksidanasa, čija semenke pomažu bržem oporavku kože, kao i sprečavanju oštećenja. Pored toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavanju starenja.

10. Stimulišu gubitak kilaže

Vlakna u čija semenkama ljudima pružaju duži osećaj sitosti. To doprinosi smanjenju apetita i gubitku težine. Uz to, ove semenke se šire kada apsorbuju vodu, što doprinosi smanjenju apetita. Samo dodajte jednu ili dve kašike sirovih čija semenki u čašu vode, dobro promešajte i popijte ih brzo. Čija semenke su takođe sposobne da sagorevaju masti u stomaku.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još