DOVOLJNO JE DA IH JEDETE POVREMENO: Pet namirnica čiste krvne sudove od holesterola

Svi znamo kako holesterol može da našteti našem telu, ali malo nas je svesno kako telo može brzo da se regeneriše. Dovoljno je da povedete računa o načinu života, a pogotovo o ishrani.

Postoji čak pet namirnica koje uspešno čiste krvne sudove:

1. Morske alge

Pune su minerala, proteina, karotenoida i antioksidanasa. To je sve što je našem organizmu potreno da bi održao dobru funkciju celog tela. Alge pomažu u snižavanju krvnog pritiska i češćenju krvnih sudova.

2. Plava riba: tuna ili losos

Masnoća iz plave ribe sadrži aminokiseline sa neverovatno korisnim svojstvima. Reč je naravno o omega 3 masnim kiselinama, koje pomažu pri balansiranju nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

3. Ovsena kaša

Ovsena kaša za doručak će nam dati energiju potrebnu da bismo izdržali do ručka. Ona će ubrzati i normalizovati metabolizam, a pored toga sadrži vlakna koja smanjuju sposobnost holesterola da se "prilepi" za zidove arterija.

4. Soja

Izoflavoni, koji su deo njegovog nutitivnog sastava, značajno smanjuju holesterol u krvi i triglicerida.

5. Paradajz

Ako želite zdravo srce, kada je sezona - jedite paradajz. Ovo povrće bogato je likopenom, snažan je antioksidans. Najbolja stvar vezana za paradajz je njegova svestranost: možete ga jesti kao salatu, u supi ili čorbi, ali i zapečen u rerni sa paprikom i plavim patlidžanom.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još