BRŽE OD LEKOVA: Pet namirnica očistiće zakrčene arterije i regulisati nivo holesterola

Holesterol se može pobediti na potpuno prirodan način. Potrebno je samo da pametno izaberete namirnice koje konzumirate.

Zakrčene arterije mogu da dovedu do fatalnih posledica, zato je neophodno prilagoditi ishranu i strogo voditi računa o zdravlju.

Određene namirnice imaju tu moć da očiste arterije i uravnoteže trigliceride i holesterol u krvi. Regulisanje nivoa holesterola je lakše nego što mislite.

Holesterol se lepi za zidove arterija, tako ih začepi i sprečava normalnu cirkulaciju krvi, što onda dovodi do ozbijnih zdravstvenih problema. S ovim saznanjem, nabolje bi bilo upotrebljavati namirnice koje imaju visok nivo antioksidanasa, vlakana i zdravih masti. One će značajno doprineti normalnom radu arterija i cirkulaciji krvi.

Pet namirnica ima čudotvorna dejtva:

1. Morske alge

Sam sastav u kojem se nalaze minerali, proteini i antioksidansi ih čine najzdravijom hranom u ovom slučaju.

One imaju sve što je potrebno za dobro funkcionisanje celog organizma, a naročito su efikasne u čišćenju začepljenih arterija, ali mogu da snize i povišen pritisak.

2. Tunjevina i losos

Dugo se verovalo da ove vrste ribe nisu pogodne za upotrenu zbog visokog udela masnoća, ali novija istraživanja pokazuju suprotno.

Masnoće koje one sadrže su izuzetno bogate aminokiselinama koje imaju neverovatno pozitivna svojstva. Reč je, naravno, o omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u balansiranju nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

3. Ovsena kaša

Ovsena kaša je najbolji vid doručka, jer će vam obezbediti dovoljnu količinu energije za ceo dan. Bogata je dijetalnim vlaknima, što znači da smanjuje sposobnost holesterola da se „prilepi“ na zidove arterija.

4. Soja

Izoflavoni, koji su deo nutritivnog sastava soje, značajno smanjuju holesterol u krvi i trigliceride. Odlična je zamena za meso.

5. Paradajz

Paradajz je bogat likopenom koji je snažan antioksidans, a oni su neophodni za smanjivanje triglicerida. Činjenica je da su ponekad uzrok začepljenih arterija oksidativni procesi u krvi. A antioksidanti se odlično nose sa njima i vraćaju ih u normalu.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još