OMILJENO SEZONSKO VOĆE: Pet razloga zašto su jagode odlične za vaše zdravlje

Jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Pripadaju grupi bobičastog voća, a mnogi su s nestrpljenjem dočekali njihovu sezonu. Osim što lepo izgledaju i što su ukusne, pružaju ceo spektar mikronutrijenata koji blagotvorno deluju na zdravlje čoveka.

Nažalost, danas se upravo jagode smatraju jednim od najzagađenijih proizvoda kada je reč o pesticidima. No, ako imate svoje jagode i ako niste alergični, nema razloga da se odmah ne zasladite.

Predstavljamo vam nekoliko razloga zašto je ovo voće idealan odabir za vaše zdravlje:

1. Ubrzavaju metabolizam

Sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana pa pomažu da se smanji apetit i ubrza metabolizam. Dijetalna vlakna prisutna u jagodama obezbeđuju urednu probavu i sprečavaju zatvor.

2. Nisu kalorične i pomažu u sagorevanju masti

Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je oko 98 posto dnevnih potreba. Samim tim što nisu kalorične, jagode su odličan saveznik u gubitku kilograma. Osim toga, crvena boja po kojoj su jagode specifične sadrži antocijanine, koji stimulišu topljenje nataloženih masti. To pomaže pri sagorevanju masnih naslaga.

3. Pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja i visokog pritiska

Elagične kiseline, kvercetin, antocijanin i katehin koji se nalaze u jagodama pomažu očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, a snižavaju i nivo lošeg holesterola. Konzumacija jagoda pomaže i pri boljoj cirkulaciji te održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.

4. Čuvaju moždane funkcije

Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, doprinosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u ćelijama mozga. Takođe, jagode su bogate antocijaninom, koji je odgovoran i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Tako se pokazalo da je dovoljno tokom osam nedelja redovno konzumirati jagode kako biste poboljšali kratkoročno pamćenje.

5. Mogu da pomognu u zaštiti zdravlja kostiju

Ovo voće je bogato vitaminom K, kalijumom i magnezijumom koji su bitni za zdravlje kostiju, ali i biotinom koji pomaže u jačanju noktiju i kose.

Izvor: Prva.rs/Index.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još