REŠITE SE NAPETOSTI U RAMENIMA: Pet vežbi za bolju cirkulaciju i pokretljivost zglobova

Napetost u ramenima najčešći je zdravstveni problem ljudi srednjeg životnog doba širom sveta. Razlog su umor i stres koji se javljaju usled brojnih kako porodičnih, tako i poslovnih obaveza. Ova vrsta tenzije često je praćena i pojavom bola, usled čega opada koncentracija i ne postiže se efikasno ispunjenje svih dnevnih zadataka. Da bi se to stanje sprečilo mogu da pomognu opuštajuća topla kupka, masaža, dovoljno sna, a na prvom mestu ciljane vežbe. Njih bi trebalo praktikovati svakodnevno po ustajanju i rezultat je gotovo zagarantovan.

Vežbe za rameni pojas su laganog intenziteta i poboljšavaju cirkulaciju, pokretljivost u zglobovima i potpomažu pravilno držanje tela. Mogu da se kombinuju i sa setovima vežbi za druge delove tela, a mogu i da se primenjuju samostalno. Osim pravilnog vežbanja važno je da se vodi računa o disanju.

Gore-dole

U početnom položaju, u raskoračnom stavu u širini ramena, ruke raširite u stranu, pa ih savijte u laktu pod uglom od 90 stepeni, s tim što je podlaktica jedne ruke usmerena nagore, a druge nadole. Nadlaktice su konstantno u istom, ravnom položaju, dok podlaktice istovremeno i sinhronizovano menjaju položaj (gore-dole i obratno, jednom i drugom rukom). Dišite kratko, sinhronizovano, sa pokretom - izdahnite. Vežbu ponovite 12 puta.

Krugovi

I u ovoj vežbi je početni položaj raskoračni u stavu u širini ramena, ruke su opružene uz telo. Pravite bočne krugove unapred sa opruženim rukama. Udahnite kada su ruke u gornjem položaju, a kada ih spuštate izdahnite. Vežbu ponovite 12 puta.

Preko glave

Iz raskoračnog stava u širini ramena ispružite ruke ispred tela u visini ramena. Savijajući laktove zabacujte ruke iza sebe u visini ramena, a zatim ih vratite u početni položaj. Kada zabacite laktove udišite, a kad ih vraćate izdišite. Takođe, 12 puta ponovite vežbu.

Podizanje na prste

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo, opružene. Podižite ruke iznad glave, tako da prolaze ispred tela. Pre nego što ruke dođu u krajnju tačku, podižite se na prste. Kad podižete ruke udišite, kad ih spuštate - izdišite. Vežbu ponovite 10 puta.

U stranu

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo opružene. Odmičite ruke od tela u stranu, levo i desno, i podižite, tako da ih opružite iznad glave, zatim ih vratite istom putanjom u početni položaj. Obratite pažnju na disanje. Kada podižete ruke udišite, a kada ih spuštate izdišite. Vežbu ponovite 10 puta.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još