VIŠE KAFE - MANJE KILOGRAMA: Crni napitak razgrađuje masti

Ispijanje crnog napitka korisno je u razgradnji masti i sprečavanju nagomilavanja viška kilograma - pokazala je studija naučnika sa engleskog Univerziteta "Anglija Raskin". Tim stručnjaka predvođen dr Lijem Smitom istraživao je vezu između konzumacije kafe i telesne težine kod pripadnika oba pola.

Rezultati su pokazali da su žene starosti između 20 i 44 godine, koje su pile dve-tri šolje dnevno, imale manju ukupnu telesnu masu i za 3,4 odsto niži procenat masnog tkiva u odnosu na one koje su konzumirale manje kafe. Dame u dobu između 45 i 59 godina, koje su pile četiri ili više šolja kafe na dan, imale su ukupni procenat masnog tkiva za 4,1 odsto niži.

Kod pripadnika jačeg pola slika je bila drugačija. Muškarci stari između 20 i 44 godine koji su pili dva-tri puta dnevno kofeinski napitak mogli su da se pohvale ukupnim procentom masnog tkiva nižim samo za 1,3 odsto od onih koji uopšte ne vole kafu, a stariji tek za 1,8.

U svakom slučaju, na osnovu studije stručnjaci su zaključili da bi kafa mogla da se smatra korisnim oružjem u borbi protiv viška telesne težine.

- Kafa bi trebalo da se uklopi u strategiju zdrave ishrane kako bi se smanjio teret hroničnih bolesti povezan sa epidemijom gojaznosti - navodi dr Smit.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još