UMESTO TRBUŠNJAKA: Zategnite mišiće stomaka bez mnogo muke

Kada se mišići stomaka previše opuste, a koža rastegne, rešenje je hirurško zatezanje. Da biste to izbegli, predlažemo vam da počenete da vežbate i da sprečite da stomak pređe granice normalnog opuštanja.

Za većinu su klasični trbušnjaci preteški i mogu da uzrokuju bolove u vratu i leđima, zbog čega mnogi odustaju već na samom početku.

Ipak, postoje vežbe za zatezanje trbušnog zida koje uopšte nisu naporne i teške. Vrlo su jednostavne i namenjene svima, i onima u dobroj formi, i onima koji su potpuno "zaribali".

Lagane vežbe za zatezanje mišića stomaka predlaže nam fizioterapeut Vesna Janjušević iz beogradskog Centra za korektivnu gimnastiku.

Radite ih svakodnevno po pola sata i bićete više nego zadovoljni njihovim efektom.

Opružanje potkolenica

Lezite na ravnu podlogu. Ruke su pored tela. Naizmenično opružajte jednu pa drugu potkolenicu, s kolenima jedno pored drugog. Ponovite 10 puta zatežući stomak.

Izdražaj

Lezite na ravnu podlogu. Ruke su pored tela. Zategnite stomačne mišiće tako da se lumbalni deo "prilepi" na podlogu. Zadržite nekoliko sekundi i opustite. Ovu vežbu možete da radite i sa savijenim i sa opruženim nogama. Ponovite 10 puta.

Ruke ispod zadnjice

Lezite na ravnu podlogu, a ruke stavite ispod zadnjice. Istovremeno podižite obe noge od podloge od osam do 10 centimetara uvis, pa lagano spustite. Ponovite 10 puta.

Laktovi u visini ramena

Lezite na ravnu podlogu sa laktovima sa strane u visini ramena. Laktovima gurajte podlogu zatežući stomačne mišiće, zadržite nekoliko sekundi i opustite. Ponovite 10 puta.

Kolena ka licu

Lezite na ravnu podlogu. Naizmenično povlačite kolena ka licu, a suprotnom rukom dajte otpor podizanju. Ponovite 10 puta sa svakim kolenom.

Istovremeno

Lezite na ravnu podlogu. Istovremeno podižite kolena ka licu dok rukama dajete otpor a donjim delom leđa gurate podlogu. Malo zadržite stegnute mišiće pa opustite. Ponovite 10 puta.

Guranje

Lezite do su vam laktovima pored tela. Laktovima gurajte podlogu zatežući mišiće stomaka i leđa. Ponavite 10 puta.

Podizanje peta

Lezite na ravnu podlogu. Ruke su pored tela. Podižite pete od pet do 10 centimetara od podloge, a donjim delom leđa gurajte podlogu. Ponovite 10 puta.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još