PRODATA ZA 114.000 DOLARA: Retka verzija Super Marija je najskuplja igra na svetu

Retka kopija igre Super Mario iz 1985. godine prodata je na aukciji za 114.000 dolara i time postala najskuplje prodata igra svih vremena.

Ketridž koji se još uvek nalazi u originalnom pakovanju kupio je neimenovani kupac.

Iz američke aukcijske kuće koja je prodala igru kažu da je potražnja bila velika, delimično jer igra nije mnogo korišćena.

Rekord u ceni do sada je držala druga kopija iste igre koja je prošle godine prodata za 100.000 dolara.

- Ako je neka igra mogla da se proda za toliko novca, onda je to upravo ova - rekla je Valeri Mekleki, direktorka aukcijske kuće Heritidž koja je prodala igru.

- Znali smo da će ovo biti jaka aukcija. Ali mislim da niko nije mogao da pretpostavi koliko će ponuda biti i na Heritidž lajvu i putem telefona.

Igra Super Mario prati avanture istoimenog heroja vodoinstalatera, kome se često pridružuje brat Luiđi.

Popularnost ove igre nikada nije nestala.

Često je nazivaju najuspešnijom franšizom video igara do sada.

Pir Harding-Rols, stručnjak za igre u kompaniji Amper Analize, kaže da "je vrednost novih pakovanja starih igara, posebno ako su u pitanju retke verzije, porasla u proteklih 20 godina".

- Ovo se dogodilo jer ova igra kolekcionare koji su u tridesetim i četrdesetim godinama vraća u detinjstvo. Kako je cena porasla, više kolekcionara je izašlo na tržište. Igre koje su se našle na aukciji su sada rame uz rame s drugim igračkama i kolekcionarskim predmetima, uključujući i automobile Dinki, retke figurice iz Ratova zvezda i Marvelove stripove.

Izvor: BBC na srpskom
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još