SAVEZNIK U BORBI PROTIV KILOGRAMA: Borovnice tope salo sa stomaka

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da se redovnim unosom borovnica može smanjiti količina sala u centralnom delu tela, koje se smatra najopasnijim neprijateljem zdravlja.

Tema jedne od poslednjih studija sprovedenih na Univerzitetu u Mičigenu bila je veza između smanjenja masnih naslaga na struku i povećanog unosa borovnica.

Stručnjaci Istraživačkog centra za kardiovaskularne bolesti pri tom univerzitetu tvrde da su borovnice odličan saveznik u borbi protiv sala, ali i da mogu biti veoma korisne u prevenciji metaboličkog sindroma, oboljenja srca i krvnih sudova.

Nakon 90 dana "dijete" naučnici su konstatovali da su se naslage masnoća u abdominalnoj regiji smanjile, kao i da je nivo triglicerida niži, dok je poboljšana osetljivost na insulin.

Samo tri nedelje svakodnevnog unosa soka od ovog voća dovoljne su da se kontrola glukoze i insulina u organizmu popravi, tvrde američki stručnjaci.

Borovnice u 100 grama imaju 57 kalorija i 87% vode, što ih čini idealnim saveznikom vitke linije. Dokazano smanjuju stres i napetost, a on je direktno povezan sa mršavljenjem. Poznato je da osobe koje su pod stresnom imaju nepravilan rad hormona koji blokira proces mršavljenja.

Sadrže vlakna koja podstiču probavu, menjaju crevnu floru i ubrzavaju metabolizam.

Lekari preporučuju jednu šaku dnevno ovog voća. Osim voća, možete piti i sok od borovnica bez dodatog šećera i imaćete isti efekat.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Sitoireseto.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još