UKUSAN I ZDRAV: Krompir leči celo telo

Krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima širom sveta. Osim sto je izrazito ukusan i može se spremati na različite načine, krompir može poslužiti i kao lek. Krompir poseduje mnoga lekovita svojstva.

Narodni lekovi iz davnine s krompirom

Krompir je poznati lek za srce i krvotok. Ruski narodni recepti preporučuju da svi stariji od 40 godina svakoga jutra pre doručka izrendaju jedan srednje velik sirovi krompir i pojedu ga kako bi sprečili arterosklerozu.

Jedan stari lek protiv pantljičare preporučuje da se uveče jede krompirova salata s uljem od oraha tri dana za redom.

U Rusiji su se čepići izrezani iz svežih krompira stavljali u anus kao brzi lek protiv hemoroida.

Sirov sok od krompira i vruća krompirova voda stavljali su se na bolne delove tela kod gihta, reume i lumbaga.

Kod povišenog krvnog pritiska, kuvajte koru 4-5 krompira 15 minuta u 600 ml vode. Svaki dan popijte 1-2 šolje proceđene i rashlađene tekućine.

Unutrašnja lekovita upotreba krompira

Budući da gotovo uopšte ne sadrži masnoće, odličan je izvor energije za one koji žele da smršaju. Ipak, u narodnim lekovima najviše se koristi sok od sirovog krompira, i to tradicionalno za probavne tegobe: dispepsiju, koliku, gastritis, čirove na probavnim organima, bolesti jetre, žučne kamence i zatvor, te kao antacid.

Novija istraživanja pokazuju da krompir sadrži neke sastojke koji su možda delotvorni protiv virusa i raka. Kora mu ima antioksidantske osobine, neutralizuje razorne slobodne radikale koji su povezani s celim nizom degenerativnih bolesti, te time usporava proces starenja.

Spoljna lekovita upotreba krompira

Sok od sirovog krompira umiruje upale i ubrzava zaceljivanje kožnih infekcija, hroničnog dermatitisa, rana i čirova. Izrendan krompir pomešan s maslinovim uljem uspešno se koristi za lečenje opekotina, opekotina od sunčanja, napukle kože i natečenih očnih kapaka. Kora od sirovog krompira dobra je obloga za rane i promrzline, a kada se stavi na slepoočnice i protiv glavobolje i migrene.

Izvor: Novi.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.