NEKOLIKO MOĆNIH SAVEZNIKA: I hrana je važna za brisanje posledica stresa

Masaža, opuštanje u kadi prepunoj pene, slušanje umirujuće muzike, miris lavande i meditacija najpre nam padaju na pamet kada je reč o borbi protiv stresa, ali dobrim odabirom namirnica koje nam se nalaze na tanjiru takođe možemo pomoći svom organizmu da izađe na kraj sa stresorima.

Stres je skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja.

Štetni faktori iz čovekovog okruženja aktiviraju adaptacioni mehanizam u organizmu kako bi se organizam zaštitio uspostavljanjem ravnoteže sa sredinom.

Stres, bilo psihološki ili biološki, odgovor je organizma na stresore.

Stresor je bilo koji spoljašnji ili unutrašnji događaj koji od organizma zahteva pojačani napor i novi način prilagođavanja izmenjenim uslovima.

Po svojoj prirodi, stresor može biti fizički, psihički ili socijalni.

Malo je onih koji mogu da kažu da im svakodnevni raspored nije toliko pretrpan obavezama, a život brigama i problemima da na počinak odlaze rasterećeni.

Nivo stresa ne bi smeo da bude previsok tokom dužih perioda jer može ugroziti i mentalno i fizičko stanje čoveka, a zdravstveni problemi koji se sa njim dovode u vezu kreću se od dijabetesa i raznih bolesti srca i krvnih sudova pa sve do depresije.

Ukoliko nemate vremena za masaže, opuštanje u kadi prepunoj pene i druge poznate distres metode, nutricionisti podsećaju da se hranom takođe može boriti protiv nagomilane napetosti.

Na trpezi bi, zbog toga, trebalo da imate što češće proizvode od celog zrna umesto mafina, kolača, krofni od belog brašna za kojima često posegnemo kada nam je potrebna uteha.

Razlog za to leži u brzom ispuštanju serotonina, to jest hormona sreće, nakon konzumiranja ugljenih hidrata tog tipa.

No, mnogo bolje je uneti ugljene hidrate koji su od celog zrna poput ovsene kaše, kokica (bez masnih i kaloričnih preliva i previše soli) i integralnog pirinča.

Bez dodatnih komplikacija i opasnosti po zdravlje osećaćete se odlično.

Sposobnost crne čokolade, odnosno one sa velikim sadržajem kakao putera i delova, da ugodi čulima dovoljna je da znatno spusti nivo stresa.

Međutim, i na hemijskom nivou ona radi dosta toga – određeni sastojci crne čokolade mogu da učine da se nivo hormona stresa u krvi smanji.

Slične "moći" ima i magnezijum kojim je bogata ova zdrava poslastica.

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama odličan je saveznik. Ove masnoće snižavaju nivo stresa, a jedna od njihovih glavnih uloga je uklanjanje loših efekata stresa na mentalno zdravlje.

Sardine, tunjevina, losos i haringa samo su neke vrste riba sa obiljem masnoća koje treba unositi redovno.

Takođe, omega 3 masne kiseline mogu se naći i u orašastim plodovima i semenkama pa se u zdravoj hrani opremite bademom, indijskim orahom, pistaćima, semenkama susama, bundeve suncokreta i lana.

Osim izuzetno korisnih masnoća unećete u organizam i neke vitamine B grupe, te dodatno pomoći imunom sistemu u odbrani tela od raznih virusa i bakterija.

Zdrav sistem organa za varenje osnova je borbe protiv stresa i njegovih posledica jer hormoni sreće u stvari nastaju u njemu.

Budući da sistem organa za varenje snabdeva korisnim bakterijama, jogurt može biti veoma koristan.

Razne vrste biljnih čajeva mogu da pomognu kada smo rešeni da se izborimo sa stresom.

Čajevi od đumbira ili kurkume odlični su za smirivanje upala izazvanih stresom.

Lavanda i kamilica čajevi su koje ćete odabrati kada ne možete da spavate od stresa.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još