JEDITE BEZ GRIŽE SAVESTI: Pet niskokaloričnih i ukusnih namirnica

Stručnjaci ne savetuju konzumiranje hrane barem tri sata pre spavanja. Ako ipak ne možete izdržati a da nešto ne gricnete pre nego što legnete, birajte one zdravije varijante.

Poznato je da hrana prije spavanja nije poželjna ukoliko želite da zadržite vitku liniju, ali neki se, jednostavno, ne mogu oduprijeti navici ili gladi.

Evo nekoliko predloga kako da ne trpite glad, a da sa druge strane jedete bez grišw savesti i to namirnice koje su veoma ukusne.

Šargarepa

Šargarepa je brza i jednostavna hrana koja može zameniti želju za krompirovim čipsom. Hrskave su, ukusne i mogu se jesti prstima. Porcija šargarepe osigurava dnevnu dozu vitamina A, a novija istraživanja pokazala su i da smanjuje rizik od dobijanja bolesti kardiovaskularnog sistema.

Humus

Ako vam se jede nešto slano, namaz od leblebija, humus odličan je izbor jer garantuje dužu sitost organizma. Pun je belančevina i vlakana koji snižavaju krvni pritisak, te blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Najzdravije je ako ga kombinujete sa čvrstim povrćem poput šarbarepe,svežeg celera ili krastavaca.

Smrznute borovnice

Ukoliko vam se jede nešto slatko, isprobajte smrznute borovnice koje nude slično zadovoljstvo kao šaka slatkiša. Borovnice imaju nisku kalorijsku vrednost, a istovremeno su bogate vitaminima A, C i K, kao i dijetetskim vlaknima.

Bademi

Bademi su grickalice koje imaju mnogo antioksidanasa koji snižavaju nivo lošeg holesterola i krvni pritisak. Uz to sadrže vitamin E koji sprečava začepljenje arterija. Idealni su izbor kada želite "zavarati" želudac pre spavanja, a da ga ne opteretite teškom hranom.

Ne možete zaspati jer sanjate o slasnom sendviču sa ćurećom salamom i sirom?

Zato priuštite sebi malo mesnog zadovoljstva bez dodatka hleba. Krišku sira zamotajte u ćuretinu i lagano zagrejte u mikrovalnoj te tako napravite kreativni grilovani sendvič bez viška ugljenohidrata.

Izvor: Zdravlje.avaz.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još