ČAROBNI BALI: Virtuelna izložba umetničkog fotografa Predraga Mijailovića

Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA organizuje autorsku, virtuelnu izložbu fotografija, umetničkog fotografa, Predraga Mijailovića, koja predstavlja svoje fotografske impresije indonežanskog ostrva Bali. Virtuelna izložba je dostupna na veb sajtu Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA www.nusantara.rs.

Usled pandemije COVID–19, i nemogućnosti da se organizuje izložba, koja bi bila dostupna široj javnosti u jednoj od beogradskih galerija, organizatori su odlučili da izložbu organizuju virtuelno, sa nadom da će beogradska publika moći da, po okončanju pandemije, uživa u fotografijama.

Na virtuelnoj izložbi, prikazane su 42 fotografije, na kojima je zabeležen život običnog čoveka u tropskoj, živopisnoj, i koloritnoj Indoneziji. Autor se trudio da prikaže život indonežanskog čoveka u prirodi, daleko od luksuznih hotela i restorana, u turističkim centrima. Pored običnog čoveka, fotografisao je i pirinčana polja, kao mesta, na kojima Indonežani vredno rade, do ceremonija, radnika u svojim radnjama, ali i prelepe plaže, i koloritnu floru. Na Baliju je boravio u maju 2018. godine, kada na ovom ostrvu, posle kišnog perioda, počinje turistička sezona. Na putovanje je išao u sopstevnoj organizaciji, i, tokom dve nedelje, boravio u Ubudu, iz kojeg je obišao najveći deo Balija, a zatim je proveo na jugu, u oblasti Nusa Dua, koji je poznat po lepim plažama. Oduševljen je lepotom prirode, a posebne utiske ostavila je arhitektura hramova, tradicionalni običaji i veoma bogata gastronosmka ponuda, te nadaleko čuveni indonežanski začini. Međutim, najjači utisak ostavili su Indonežani, koji su izrazito srdačni, ljubazni, predusretljivi, zato konstatuje da je Indonezija zemlja nasmejanih ljudi.

Indonezija, kao najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svetu, najveća je ostrvska zemlja i treća demokratija na svetu. Sa više od 17.500 ostrva, hridi i stena, više od 300 naroda, zemlja je koju seku tri časovne zone, sa velikim brojem aktivnih vulkana i bujnom vegetacijom, velika je inspiracija za srpske turiste, poslovne ljude, kao i profesionalne fotografe, koji sve više posećuju ovu jedinstvenu zemlju. Bogata istorija, jedinstvena flora i fauna, nasmejani ljudi, bili su motivi, da Mijailović poseti popularni Bali, i uradi veliki broj fotografija.

Mijailović je rođen 1971. u Beogradu. Fotografijom je počeo intenzivnije da se bavi od 2007. godine. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi. Najviše voli da fotografiše ljude i njihovo okruženje, tako da su mu omiljeni žanrovi ulična i lajf fotografija. U poslednjih šest godina bavi se i komercijalnom fotografijom, najčešće kao fotograf na događajima. Živi i radi u Beogradu.

Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA, osnovano 2003. ima za cilj da postane jezgro nevladinog sektora, radi jačanja odnosa između dve geografski udaljene, ali bliske zemlje. NUSANTARA svojim aktivnostima pomaže uspostavljanju saradnje u oblasti socijalnih pitanja, umetnosti, obrazovanja, kulture, ali i doprinosi jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa, saradnji između Srbije i Indonezije, i predstavlja svojevrsni "most" za razvoj bilateralnih veza dveju tradicionalno prijateljskih država.

Izvor: Promo
Foto: Predrag Mijailović

Pogledajte još