PRAVITE MUDRE IZBORE: Dočekajte proleće bez viška kilograma

Pravilna ishrana predstavlja izazov tokom cele godine, a posebno u zimskom periodu. Svima nam je ipak dobro poznato da je tada vreme za toplu supu i kaloričnu hranu, jer proslave praznika, pune su slasne hrane, ali bi trebalo napraviti balans.

Okolina nam dodatno ubacuje nova iskušenja kada nas nudi različitim grickalicama, u želji da sve podeli sa nama. Zato i ne iznenađuje što se hranimo kako ne bi trebalo i što se većina nas ugoji kada je hladno vreme. Srećom, i dalje možete da pravite zdrave izbore, i to tako što ćete biti pažljivi sa hranom.

Priprema obroka za grickanje

Planiranje obroka je važno za uspešnu i zdravu ishranu. Tako bi bilo dobro da se odlučite za nekoliko vrsti grickalica u kojima uživate i da ih uzimate povremeno, da jedete redovno kako biste izbegli neke nezdrave odluke, da isplanirate užinu, pa i da uvek imate u blizini nekoliko opcija za grickanje. Ovi planovi su poželjni i kada je toplo, i kada je hladno vreme, ali su od veće pomoći tokom jeseni i zime.

Razmislite o veličinama porcija

Iako kontrola porcija ne zvuči toliko zanimljivo, to je najbolja opcija uz koju možete da uzmete parče torte ili kolača bez ikakve brige. Svakako, nije realno da se lišavate poslastica sve vreme, tako da je kontrola porcija osnovni savet kako bi trebalo da se hranimo u svako doba, posebno kada je hladno.

Napravite plan za prepuštanje hrani

Od ostataka torti sa prazničnih veselja do ukusnih poslastica od komšija, jesen i zima su postali vreme za opuštanje u hrani. Međutim, srljanje u hladno vreme bez plana kako da podnesete ova prepuštanja jeste recept za potencijalnu katastrofu. Umesto toga, bilo bi dobro da znamo unapred kada ili šta ćemo jesti, kao što bi trebalo da uvek planiramo.

Jedan način da ovo uradite jeste da izaberete određeno vreme ili praznike za opuštanje sa hranom kada je hladno vreme. Možete napraviti i listu omiljenih poslastica, pa jesti samo njih. Bez obzira na to kako odlučite to da radite, plan će vam pomoći da napravite izbore kojima ćete poboljšati svoje zdravlje.

Prihvatite zdravu hranu za hladno vreme

Mnoštvo hrane za hladno vreme je dobra, zdrava opcija. Supe sa mesom, tikve i grilovano povrće uvek su dobar način da se ugrejete dok i dalje jedete zdravo. Naravno, trebalo bi da se hranimo i jelima poput pileće supe sa rezancima ili pečenja sa povrćem.

Kao i uvek, tako i kada je hladno vreme, trebalo bi da jedemo sve što nam se jede. Ipak, tokom jeseni i zime je čak i poželjno da se malo opustimo, kako bismo ostali zdravi i jaki.

Izvor: Citymagazine.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još