BRZO I LAKO: Deset saveta za uspešno skidanje masnih naslaga sa stomaka

U današnje vreme mnogo se govori o dijetama i o redukciji masti u ishrani, čak u tolikoj meri da mnogi ljudi smatraju da masti potpuno treba izbegavati, jer su loše za nas, što naravno nije ispravno razmišljanje.

Masti koristimo u svakodnevnoj prehrani i one su nakon ugljenih hidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.

Osim energetske, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu: važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, sudeluju u sintezi antitela i nekih hormona, izvor su toplote...

Ukupni unos masti u ishrani odraslih osoba ne prelazi 25 - 30% dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10% i manje potreba namiri iz masti životinjskog porekla (zasićenih masti). U ishrani dece i mladih, kao i u osoba čije su energetske potrebe povećane, udeo masti može se povećati na 30 - 35% energetske vrednosti dnevnog obroka. Međutim, masno tkivo na trbuhu nije stvar estetike nego ozbiljno može uticati na naše zdravlje, jer višak kilograma u području trbuha može dovesti do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog pritiska, problema s plodnošću, štitnom žlezdom te mnogih drugih bolesti. Masnoća na trbuhu i struku nisu nastale preko noći, pa se isto tako neće preko noći ni istopiti. Ipak, topljenje masnih naslaga uz pomoć fizičke akivnosti i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako promenimo dosadašnje životne navike i zadamo sebi cilj - ravan trbuh kao prevenciju bolesti. "Pločice" na stomaku prave se u kuhinji, a ne u teretani.

Ukoliko želite da smanjite obim struka i poboljšate svoje zdravlje morate:

1. Smanjiti unos ugljenih hidrata tokom dana

2. Paziti na unos "dijetalne" prerađene hrane s puno dodatih soli i konzervansa

3. Povećati unos zdravih masnoća i proteina

4. Iz ishrane izbaciti so, gazirane sokove, alkohol

5. Iz ishrane izbaciti beli hleb i sve pekarske prerađevine, kao i mesne prerađevine

6. Obavezno uvesti svakodnevno kretanje tj. šetnju

7. Obavezno hranu podeliti u 5-6 manjih obroka

8. Povećati unos tečnosti (vode) na minimum 2 litra dnevno

9. Smanjiti stres

10. Ne izbegavati fizičku aktivnost i vežbanje

Izvor: Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još