UKUSNA I ZDRAVA: Crna čokolada ubrzava metabolizam

Crna čokolada se već dugo smatra zdravom, za razliku od mlečne ili bele. Nova istraživanje ukazuju na to da ona može da pomogne da sagorite više kalorija.

Crna čokolada sa 70 odsto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja ukazuju na to da je konzumiranje crne čokolade povezano sa manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istraživanje u kom su učestvovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje crne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog "lošeg" holesterola.

Druga istraživanja ukazuju na kognitivne koristi kao što su poboljšana memorija i poboljšano raspoloženje.

Iako neki stručnjaci veruju da su dokazi o zdravstvenim blagodetima crne čokolade još uvek slabi, nova studija dodaje sve veći broj istraživanja koja će vas možda podstaći da uživate u nekoliko kockica omiljene crne čokolade posle večere.

Studija objavljena 2021. godine u "International Journal of Exercise Science" testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vežbanja.

Osamnaest žena nasumice je raspoređeno u jednu od dve grupe, jednoj je dato 20 grama crne čokolade, a drugoj kalorijski usklađenu količinu bele čokolade koju su jele svakog dana tokom 28 dana ispitivanja. Učesnice studije nisu bile upoznate sa činjenicom da se crna čokolada testira, a da je bela čokolada zapravo korišćena kao placebo.

Potrošnja energije za odmor u obe grupe (REE) i potrošnja energije za vežbanje (EEE) zabeležene su pre početka davanja čokolade i nakon 28 dana njenog konzumiranja. Vežbe su uključivale vožnju bicikla u dva različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su učesnice koje su jele crnu čokoladu zabeležile gotovo 10 odsto porasta metabolizma u mirovanju (REE) u poređenju sa izostankom povećanja REE grupe koja je dobila belu čokoladu.

Međutim, crna čokolada nije imala uticaja na potrošnju energije tokom bilo kog intenziteta ciklusa.

Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao da bude uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza crne čokolade, približno četiri kockice, bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao da ima značajnu ulogu u ishodu.

Verovatnije je da su flavonoidi u crnoj čokoladi stimulisali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji ukazuju na to da bi buduća istraživanja mogla da otkriju ulogu crne čokolade u energetskom balansu i kontroli težine.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još