OSVEŽAVAJUĆA I ZDRAVA: Zova - čudesni lek iz prirode

Topli čaj od zove ili bazge, kako se ova biljka još naziva, snižava temperaturu i pomaže nam da lakše savladamo bolest. U kombinaciji sa listom kupine i petrovca pomaže i u lečenju upale grla. Od zove može čak i šampanjac da se napravi.

Zova se u našoj tradiciji smatra senovitim drvetom – onim koje predstavlja vezu između nas i podzemnog sveta. Verovalo se da u stablu žive vile i seljaci ni po koju cenu nisu želeli da pale zovu da ih ne bi uznemirili, objašnjava novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

Tradiciju na stranu, zova ima izuzetne lekovite osobine. Dobro je poznato dejstvo čaja od zove na snižavanje povišene temperature.

- Zova je prilično bezbedna za upotrebu i mogu da je koriste i mala deca. Kada su deca u pitanju (ne odojčad), doziranje je veoma važno: jedna kafena kašičica suvog cveta zove prelije se ključalom vodom i ostavi da odstoji 15-20 minuta. Zatim se procedi i čaj se pije topao - kaže Antonijević.

Deca ne bi trebalo da piju više od jedne do dve šolje dnevno, dok je za odrasle ta mera 3 šolje. Čaj od zove izaziva obilno znojenje, pa se na prirodan način spušta telesna temperatura. Na vrlo sličan način deluje i lipa.

Sok od zove je, takođe, veoma popularan u narodu, a Antonijević je dao i recept za "šampanjac" od zove, jer se na njenim cvetićima nalaze prirodni kvasci, koji posle izvesnog vremena izazivaju fermentaciju zaslađene vode od koje se to piće pravi.

"Šampanjac" od zove ima i probiotske kulture u sebi, tako da je koristan za crevnu floru.

Zova je veoma popularna u nemačkoj travarskoj tradiciji, kao jedan od najboljih lekova protiv prehlada i gripa, a njeno antivirusno delovanje potvrdili su i naučnici.

Osim cvetova, izuzetno su lekoviti i plodovi zove koji su jako bogati antocijanima. One su odličan lek protiv gripa, a u Nemačkoj se od njih pravi sirup.

Sveži imaju blago laksativno dejstvo, pa ih je zato potrebno termički obraditi.

Zova, takođe, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma i snižava nivo mokraćne kiseline u krvi i zbog toga se preporučuje onima koji pate od artritisa i reume.

Zovom protiv upale grla

Može da se koristi i protiv upale krajnika ili gnojnih upala grla, u kombinaciji sa listom kupine i petrovcem. Žalfija je, takođe, odlična u tu svrhu, ali njeno kombinovanje sa zovom nije dobro.

Napitak se može napraviti tako što se pomešaju jednake količine cvetova zove, listova kupine i nadzemnog dela petrovca. Jedna supena kašika te smese prelije se šoljom ključale vode, promeša se, poklopi i ostavi 30–45 minuta.

Posle toga se procedi i pije u što manjim gutljajima. Cilj je da se što duže čaj zadrži u grlu. Dve do tri šolje dnevno.

Antonijević ističe da zovu treba brati u prirodi, dalje od gradova i zagađenja, i to po suvom vremenu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još