VRATITE JOJ IZGUBLJENI SJAJ: Tri delotvorne maske za kosu od kafe

Iako je dosad imao ulogu da nas razbudi, kofein je od nedavno dobio još jedan posao: preuzeo je industriju nege kose!

Za razliku od drugih hair sastojaka koje preporučuju influenseri na društvenim mrežama (poput pirinčane vode), tretmani na bazi kofeina iza sebe imaju i naučne činjenice koje im idu u prilog. Evo o čemu se radi!

Kofein podstiče rast kose?

Ovaj sastojak podstiče cirkulaciju u skalpu, a samim tim, kiseonik i svi nutrijenti nesmetano stižu do kože glave (i kose) čineći je zdravom.

Uz to, prema naučnicima, kofein utiče na gen rasta i podržava brži rast kose. Uz sve to, ovaj sastojak čini vlasi jačim, zdravijim i debljim, pa kosa deluje gušće i sjajnije.

Pored kupovnih preparata na bazi kofeina, kosu možete negovati i kod kuće, od sastojaka koje već imate u kuhinji. U nastavku vam predstavljamo nekoliko maski za sjajniju i jaču kosu.

1. Maska od kafe i kokosovog ulja

Kokosovo ulje hrani i hidrira vlasi, dok kofein, između ostalog, sprečava i opadanje kose.

Zagrejte 1/4 šolje kokosovog ulja na niskoj temperaturi. Dodajte 1 kašiku pečenih zrna kafe. Kuvajte nekoliko minuta, pazeći da zrna ne zagore. Kada se prohladi, nanesite na kosu i ostavite da deluje oko 30 minuta. Isperite šamponom i mlakom vodom. Masku koristite jednom nedeljno.

2. Maska od kafe, maslinovog ulja i meda

Ova maska hidrira kosu i hrani je.

Pomešajte kafenu kašiku kafe (najbolje "turske") s kašikom meda i maslinovog ulja. Pomešajte dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite na kosu od korena do temena i ostavite da deluje pola sata. Isperite blagim šamponom i mlakom vodom.

3. Piling za skalp od kafe i šećera

Pomešajte jednaku količinu kafe i šećera i dodajte malo maslinovog ulja, tek da dobijete gustu smesu. Nežno umasirajte u skalp (10-15 minuta), a zatim ostavite da deluje još pola sata. Isperite hladnom vodom i blagim šamponom.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još