UVRSTITE GA U SVOJU ISHRANU: Lisnato povrće je najzdravije

Povrće se smatra veoma zdravim i trebalo bi da bude sveprisutno u našoj ishrani. Međutim nutricionisti su složni oko jedne stvari, lisnato povrće je ipak najzdravije.

Brokoli, kupus i prokelj smatraju se izuzetno zdravim povrćem, a nutricionisti navode da je najzdravije lisnato povrće jer je bogato hranjivim sastojcima i vlaknima.

Povrće iz porodice kupusnjača ili krstašica bogato je vitaminima topivim u vodi i topivim u mastima. To povrće sadrži velike količine vitamina C, A, E i K.

Osim toga, bogato je i vlaknima koji su ključni za digestivni trakt. Da biste ih lakše probavili, ove vrsta povrća možete da kuvate umesto da ih jedete sirove.

Ovo povrće sadrži enzime koji podstiču detoksikaciju. Prema tome, ako ovo povrće uključite u ishranu, može pojačati sposobnost tela da uklanja toksine, piše Eat This, Not, That.

Povrće iz porodice krstašica poput brokolija, karfiola, kelja i prokelja, da bi zadržalo svoje hranljive vrednosti, bi trebalo kuvati na pari, a ne kuvati na klasičan način, naročito ne bi bilo dobro da kuvanje traje dugo.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još