BROJNE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Zašto je topla kupka dobra skoro kao vežbanje?

Stari Egipćani su još pre 4.000 godina imali običaj da se opuštaju u toploj kupki, a mnogi je i danas vole.

Odlična vest je da se pokazalo da je ta navika poput vežbanja. Naravno, to ne znači da ćete kupanjem izgraditi mišiće ili izgubiti kilograme, ali ima određene prednosti.

Istraživači sa Univerziteta Koventri sproveli su studiju i došli do otkrića da topla kupka ima slične zdravstvene prednosti kao i aerobne vežbe.

Tokom kupanja raste telesna temperatura i poboljšava se protok krvi, što može da snizi krvni pritisak, kontroliše šećer u krvi i smanji upalu, piše "The Guardian".

Autor studije Čarls Džejms Stjuard preporučuje sedenje u kadi punoj vode do ramena u trajanju do sat vremena, s tim da temperatura vode ne bi trebala da prelaziti 40 stepeni Celzijusa. To se smatra sigurnim, osim ako ne osetite znakove vrtoglavice, nesvestice i dehidratacije.

Sličan efekat ima i boravak u sauni. Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da muškarci u srednjim godinama, koji borave u sauni četiri do sedam puta nedeljno, imaju 50 odsto manji rizik od fatalnih kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa onima koji su u sauni bili samo jednom nedeljno.

Boravak u toploj kupki ili sauni ima i antidepresivni efekat. Takođe se pokazalo da može da smanji i rizik od demencije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još