REČ STRUČNJAKA: Koliko je popularna dijeta sa kuvanim jajima zaista dobra?

Tvrdo kuvana jaja odličan su izvor belančevina koje daju osećaj sitosti, ali nova dijeta bazirana na kuvanim jajima možda je otišla predaleko.

Ova dijata je postala veoma popularna, ali uprkos svemu, stručnjaci su skeptični.

Nakon što je "Women’s Health" objavio smernice nove dijete, ona se sve više širi.

Glavna namirnica na kojoj se bazira ova dijeta su kuvana jaja, ali uključuje i belančevine iz ribe i mesa, povrće bez skroba (zeleno lisnato povrće, brokoli, paprika i šargarepa), mali deo voća (bobičasto voće, limun, grejpfrut i lubenica) i minimalan unos masti.

Ova dijeta ne podrazumeva da živite samo na jajima, već da u obroku kombinujete jaja sa nekom od navedenih namirnica. Na primer, dva jaja sa voćem za doručak ili povrće sa jajima za ručak ili večeru.

Malo ugljenih hidrata, malo kalorija

Potpuno izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane pomoći će vam da izgubite kilograme, ali ne na zdrav način.

Nutricionisti smatraju da dijeta bazirana na kuvanim jajima ne pruža sve hranjive supstance potrebne telu. Na primer, predlaže se izbegavanje procesuirane hrane i povrća poput krompira, kukuruza, graška, kao i voća poput banana, ananasa i suvog voća.

Na kraju, stručnjaci ističu da su kuvana jaja odlična namirnica, ali ne treba zaboraviti da, koliko god da su jaja zdrava, takođe su izvor holesterola i zasićenih masti.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još