BEZ RAZLOGA IMAJU LOŠU REPUTACIJU: Šest namirnica smatramo nezdravim, a one to ne moraju da budu

Postoje određene namirnice koje se ne preporučuju u ishrani ukoliko pazite na zdravlje ili pokušavate da izgubite kilograme, izgradite mišiće i dovedete telo u top formu.

Osim činjenice da ograničavajuća dijeta nikada nije dobra ideja, mogli biste da se iznenadite kada saznate da su mnoge namirnice koje se smatraju lošima zapravo bez razloga stekle lošu reputaciju.

Mnoge od njih mogu da budu deo zdrave ishrane sve dok se jedu umereno.

Pica

Pica može da bude puna masti i kalorija, ali to i ne mora da bude tako. Napravite sami picu s tankom korom s puno povrća i nemasnog sira. Umesto klasičnog testa možete da napravite i podlogu od karfiola.

Paradajz, najčešći sastojak pice, sadrži vitamine A i C, kalijum, fosfor, folnu kiselinu i niz drugih korisnih hranjivih supstanci.

Crveno meso

Nije savršeno, ali isto tako ga ne treba potpuno izbegavati. Crveno meso je izvor belančevina i bogato gvožđem i vitaminom B12.

Beli hleb

Tipični beli hleb u radnjama zaista nema nikakvih prehrambenih prednosti budući da proces njegove proizvodnje uključuje belo brašno. Ali ako hleb napravite sami, možete da kontrolišete sastojke i ne morate da brinete o dodatim aditivima.

Kokice

Kokice su grickalica bogata vlaknima, a osim toga su i niskokalorične. Pripazite samo da ih pripremite uz manje ulja i pokušajte da ih ne solite previše ili da im dodajete maslac.

Kikiriki puter

Ključno je kupiti prirodni maslac od kikirikija, napravljen samo od kikirikija i soli.

Čokolada

Crna čokolada sa više od 70 odsto kakaa sadrži probiotike koji pomažu u snižavanju holesterola. Bogata je polifenolima, a ima i antioksidativna i protivupalna svojstva.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još