OBRATITE PAŽNJU: Zašto nije dobro jesti sladoled pre spavanja?

Tokom godina istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje sladoleda može da dovede do povećanja kilograma, srčanih bolesti, ali i da naruši mikrofoloru digestivnog trakta. Ali to nije sve...

Nažalost, sada je otkriveno da postoji i još jedna negativna strana jedenja sladoleda, posebno ako volite da ga jedete uveče, pre spavanja, a to je da može da vam poremeti kvalitet sna.

Iako je potrebno sprovesti još mnogo istraživanja o povezanosti ishrane i sna, ova dosadašnja ukazuju na to da ono kako se hranimo utiče na to kako spavamo.

Jedno istraživanje posebno je pokazalo da ljudi koji se lošije hrane i koji unose više kalorija, posebno u obliku dodatih šećera, lošije spavaju.

Nedavna istraživanja su potvrdila tu teoriju, dodati šećer glavni je krivac za loš san.

Telo u najkvalitetniji i najdublji san ulazi kada nam je telesna temperatura niska, a ako pre spavanja jedemo nešto s puno šećera, telesna temperatura je viša i teže padamo u dubok san.

Jedna vrsta sladoleda posebno je problematična. Reč je o sladoledu od čokolade. Uz sav taj šećer, on sadrži i kofein i teobromin – antioksidans koji deluje kao stimulans i drži nas budnim.

Ako i nakon svega ovoga ipak ne želite da se odreknete sladoleda pre spavanja, pri kupovini obratite pažnju na deklaraciju i birajte onaj sa nižim udelom šećera.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još