16 SATI GLADOVANJA: Kako povremeni post pomaže prilikom mršavljenja?

Autofagija ili povremeni post je jedna od najpopularnijih dijeta u Srbiji. Ovaj način ishrane se pokazao kao veoma delotvoran prilikom mršavljenja, ali i kao dobar put ka ozdravljenju. Suština posta je odbijanje hrane na određeno vreme. Nema ograničenja za određene proizvode. Što znači da možete da jedete sve, ali samo u vremenskom razmaku od na primer 10h do 18h.

Intervalni ili povremeni post vam omogućava da jedete bilo koju hranu koju vaša duša želi, a da istovremeno gubite težinu. Efikasnost ove metode ishrane u smislu gubitka težine potvrđena je u praksi. Ranije su se doručak, ručak i večera smatrali nepromenljivim prehrambenim pravilom. Doktori su preporučavali pet obroka dnevno (sa užinama). Kao rezultat toga, doručkovali smo, iako nismo osećali glad i grickali smo iz navike. Danas znamo da je gladovanje lekovito i da rasterećuje organizam.

Evo kako vam gladovanje od 16 sati može pomoći prilikom mršavljenja:

Najčešća metoda danas je šema 16/8 - to jest, apsolutno odbijanje da jedete 16 sati i 8 sati rezervisanih za obroke. Povremeni post omogućava telu da sagori zalihe masti. Potrebno je samo da odbacite jedan od tri glavna obroka. Psihološki, ovo je lakše od bilo koje druge vrste posta. Međutim, nema potrebe da iz ishrane izbacujete bilo koju hranu.

Princip posta

Isključivanje obroka tokom 16 sati normalizuje proizvodnju insulina, što telo čini manje osetljivim na hranu (ugljene hidrate) sa visokim glikemijskim indeksom, prigušuje glad. Telo u tom trenutku sagoreva masne naslage. Prazan želudac u ovom trenutku ima priliku da se "odmori", što pojačava imunološki odgovor i normalizuje ravnotežu hormona.

Veruje se da post smanjuje upale, reguliše šećer u krvi i poboljšava kognitivne performanse. Kombinacija posta i treninga snage omogućiće dobijanje mišićne mase sagorevanjem masti.

Kako i šta jesti tokom autofagije?

Prvi korak je da shvatite kada vam je lakše da izbegavate hranu - ujutru ili uveče. Ako preskočite doručak bez ikakvih problema, onda će vam odgovarati sledeća šema:

Večera u 20 časova i obilan ručak sledećeg dana u 12 časova. Ako ste i dalje gladni, možete se jednostavno prepustiti kafi sa kroasanom. Ukupno "izdržite" bez hrane 16 sati. Obilna večera očekuje vas u 20 sati.

Ako ne možete zamisliti svoje jutro bez doručka, sledeća šema će vam biti zgodna. Uveče isključite svu hranu. Ujutru možete jesti sve. Recimo da je vaš doručak bio u 8:00, pa posle ručajte u 16:00.

Podsetićemo vas da tokom 8 sati, kada vam je dozvoljeno da se osvežite, jedete bilo koju hranu po svom izboru.

Ko ne sme da praktikuje ovu dijetu?

U svakom slučaju, najbolje je da se obratite lekaru pre nego što započnete ovakav način ishrane. Post se ne preporučuje ljudima koji boluju od gastritisa, patologija žučne kese, nadbubrežnih žlezda, tokom gestacije i laktacije.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još