NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Kako konzumiranje alkohola može da utiče na povećanje kilograma?

Ako pokušavate da održite zdravu težinu, prvi korak je da pogledate šta redovno jedete i procenite da li vam to pomaže da postignete svoje ciljeve. Ali ne radi se samo o hrani. Ono što pijete takođe značajno utiče na povećanje kilograma.

Međutim alkohol ne utiče samo na kilograme, već i na celokupno zdravlje smatra nutricionista Krisi Moran iz "Providence St. Joseph Hospital's Wellness Center" u Kaliforniji.

Uticaj alkohola na metabolizam

- Već je poznato da alkohol sadrži takozvane prazne kalorije, to znači da kalorije koje u organizam unesemo alkoholom telo može da pretvori u energiju, ali one skoro da nam ne daju hranljive supstance - rekla je Moran i dodala:

- Kad konzumirate alkohol, probavni sistem mora naporno da radi da bi ga eliminisao iz organizma, a kada konzumiranju alkohola dodamo i hranu, hranljive supstance iz hrane organizam ne može dobro da iskoristiti jer većinu potroši na eliminaciju alkohola - objasnila je Moran.

Ona kaže da telo prvo iz hrane probavlja ugljene hidrate i stvara energiju, ali dodaje da alkohol prepoznaje kao otrov i isključuje svoju sposobnost pristupa ostalim deponovanim makronutrijentima, poput ugljenih hidrata, belančevina i masnoća, da bi prvo sagoreo supstance iz alkohola.

Kada je u pitanju "pivski stomak" smatra se da oni koji ga imaju konzumiraju velike količine piva, međutim Moran je mišljenja da je ta tvrdnja pogrešna.

Glavni efekat alkohola je smanjenje količine masti koju telo može da sagori i pretvori u energiju, zbog čega alkohol na neki način "koči" metabolizam, a to dovodi do povećanja kilograma.

Remeti hormonalni balans

- Razni alkoholni kokteli najviše utiču na povećanje kilograma jer sadrže dodatne šećere i zasićene masti u sokovima i sirupima koji se u njih stavljaju, ali i sam alkohol ima sedam kalorija po gramu - rekla je za dijetetičarka Džindžer Haltin za "Health".

Osim kalorija koje sadrži, alkohol može da poremeti hormonalni balans i tako dovede do povećanja kilograma.

- Hormoni imaju ključnu ulogu u pravilnom radu i funkcionisanju organa. Međutim alkohol može da remeti rad žlezda koje oslobađaju hormone i na taj način može da utiče na povećanje kilograma. Takođe, alkohol može da prouzrokuje i povećano lučenje kortizola, hormona koji se povezuje i s viškom kilograma - objasnila je Moran.

Utiče na san

- Alkohol ima sedativne efekte, dakle može da izazove osećaj opuštenosti i pospanosti - nastavlja Morin.

Ona je dodala da se alkohol povezuje sa lošijim, ali i kraćim snom. Zbog toga kaže da "osobe koje konzumiraju svakodnevno alkohol imaju problem sa spavanjem".

Povećava osećaj gladi

- Glavni razlog leži u tome što alkohol može da prozrokuje pad nivoa šećera u krvi, što može da dovede do osećeja gladi, ali i da poveća želju za hranom bogatom ugljenim hidratima - rekla je Haltin.

Istraživači su otkrili da konzumiranje alkohola može da utiče na područje u mozga koje je zaduženo za kontrolu apetita.

- Prema sprovedenim istraživanjima alkohol može da smanji lučenje hormona leptina koji je povezan sa osećajem sitosti - dodala je Haltin.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još