OD BLAGIH DO PO ŽIVOT OPASNIH: Koji simptomi ukazuju na alergiju na mlečne proizvode?

Nema ničeg zabavnog u otkrivanju osipa na koži ili u trčanju u kupatilo nakon što pojedete ukusno jelo sa sirom. Ali kako da znate da li ste alergični na mlečne proizvode, netolerancijom na laktozu ili nečim sasvim drugim?

Da biste to saznali potrebno je da se testirate. Bez testiranja na alergije teško se može prepoznati razika.

- Reakcija našeg imunološkog sistema na alergene u hrani, a posebno na mlečne proizvode manifestuje se u spektru, tako da ne postoji jednostavan način da se alergije na mlečne proizvode svrstaju u jednu kategoriju - kaže Tina Sinder, vanredna profesorka pedijatrije, alergologije i kliničke imunologije na Univerzitetu Stanford.

Alergija na hranu se često meša sa netolerancijom na hranu. Pojednostavljeno rečeno, alergiju na hranu pokreće imunološki sistem, dok netoleranciju na hranu pokreće probavni sistem osobe, dok se oba stanja mogu nazvati osetljivošću na hranu.

Alergija na mlečne proizvode, ili alergija na kravlje mleko, obično se prvi put javlja kod odojčadi ili dece. Zapravo, to je najčešća alergija na hranu kod dece, ali moguće je razviti netoleranciju na mlečne proizvode u bilo kom uzrastu.

Simptomi alergije na mlečne proizvode mogu da variraju od blagih do životno opasnih, pa je važno da znate na šta bi trebalo da obratite pažnju i kada bi trebalo da se obratite lekaru za pomoć.

Koji su simptomi alergije na mlečne proizvode?

- Kad vaš imunološki sistem oslobodi histamin, on regrutuje niz imunoloških ćelija i zajedno pokreću ogromnu, brzu upalu i iritaciju u celom telu - kaže dr Purvi Parih, alergolog i imunolog. Saznajte šta bi moglo uslediti i kako da se nosite s tim:

Oticanje lica i grla ili problemi sa disanjem

Anafilaksija je teška, i potencijalno opasna po život, alergijska reakcija koja može da se dogodi ubrzo nakon konzumiranja mlečnih proizvoda.

- Natečeno lice, grlo i usta koji bi mogli da prouzrokuju osećaj knedle u grlu ili otežano disanje, neki su od znakova da vam je potrebna hitna medicinska pomoć - kaže dr Sinder.

Lečenje uključuje injekciju epinefrina, pregled u hitnoj pomoći i naknadni pregled kod stručnjaka kako biste bili sigurni da ste spremni da sprečite i upravljate potencijalnim reakcijama u budućnosti.

Ubrzani puls

Ako vam srce ubrzano lupa ili osećate treperenje u grudima nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, ovo je još jedan potencijalni znak anafilaksije. U ovom slučaju, bitno je odmah potražiti pomoć.

Vrtoglavica ili gubitak svesti

Omamljenost ili čak nesvestica takođe mogu da ukažu ​​na anafilaksiju.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još