NUTRICIONISTI TVRDE: Nije neophodno da smanjite ugljene hidrate da biste smršali

Mnogi ljudi populariziraju ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kao dobar i ispravan način da trenutno izgube kilograme i ostanu zdravi, ali to zapravo nije tako.

Ugljeni hidrati uglavnom nisu pravi razlog što se osećate loše, niti vam onemogućuju zdrav način života. Zapravo ih je potrebno jesti da biste podstakli efikasnost pri vežbanju i zadržali osećaj sitosti, tvrde nutricionisti.

Bek Miler, klinički nutricionista i osnivač internet platforme koja nudi savete o zdravom načinu života i mršavljenju bez gladovanja i osećaja krivice, dao je nekoliko uputstava o odabiru najkvalitetnijih izvora ugljenih hidrata.

Prvo i osnovno, ako jedete ugljene hidrate, oni moraju da budu bogati hranjivim supstancama kako bi vas zasitili na duže vreme, pomogli vam u održavanju pamćenja, koncentracije, izdržljivosti i još mnogo toga.

Ako pokušavate da smanjite unos nutritivno siromašnih ugljenih hidrata i povećate unos onih bogatih, redosled u nastavku mogao bi da vam pomogne da prepoznate neke za koje niste možda ni pomislili da nisu dobre za vas.

Bek Miler sastavio je spisak na kome se nalaze namirnice bogate ugljenim hidratima od najnekvalitetnijih prema onim najkvalitetnijima, a tu je i nekoliko iznenađenja:

- krofne, kroasani, kolači, peciva
- pirinčani krekeri i čips
- kuskus
- beli hleb, beli pirinač
- kukuruzne tortilje
- hleb od više vrsta žitarica
- smeđi pirinač
- slatki kukuruz, ovas
- krompir
- kvinoja, heljda, ječam, mahunarke
- većina voća i povrća

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još