U KOJOJ MERI GA TREBA KONZUMIRATI: Koštunjavo voće zdravo, ali kalorično

Uz kvalitetnu i izbalansiranu ishranu, koštunjavi plodovi doprinose očuvanju i poboljšanju zdravlja. Važe za zdrave i popularne namirnice, koje većina ljudi često konzumira.

Koštunjavo voće doprinosi uravnoteženoj ishrani. Jedemo ga u vreme posta, za užinu u školi ili na poslu. Drži nas site satima, sadrži proteine i dobre masnoće.

- Koštunjavo voće u sebi sadrži pregršt vitamina iz B grupe, ali i drugih jako važnih vitamina. Jedan je od najmoćnijih antioksidanasa. Vitamin E postoji u koštunjavom voću, zatim moćan antioksidans vitamin A - kaže nutricionistkinja Ana Banduka Todorović.

Dodaje da ima dosta zdravih masti u koštunjavim plodovima, što je jako povoljno za kardiovaskularni sistem.

Koja je mera?

Orašasti plodovi su vrlo kalorična hrana, pa stručnjaci kažu da treba voditi računa o količini koja se uzima.

Mera je šaka dnevno, a mogu se kombinovati sa voćem, žitaricama ili grickati samostalno. Doprinose borbi protiv određenih oboljenja i služe za prevenciju mnogih bolesti.

- Za brazilski orah je poznato da je prepun selena. Izuzetno se preporučuje kod oboljenja štitne žlezde, ali mera je dva brazilska oraha dnevno. Koštunjavi plodovi sadrže odličnu količinu tih polinezasićenih masnih kiselina koji su dobri za snižavanje ukupnog holesterola - objašnjava Ana Banduka Todorović.

U toku posta se u ishranu više uključuju orašasti plodovi, pa se na tezgama prodaju veće količine ovih namirnica. Ima ih i sa domaćeg tržišta, ali i iz uvoza.

Kada ste na poslu, na putu, dok gledate omiljeni film, ili jednostavno imate želju da se zasladite, neka vaš izbor budu "zdrave grickalice". Iako su kalorične, ne treba ih zaobilaziti, samo ih jedite umereno.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još