BRAON ILI BELA: Šta boja ljuske govori o jajetu?

Ukoliko volite jaja verovatno imate sklonost prema boji koju ne možete baš da objasnite. Neki ljudi kupuju samo jaja sa braon ljuskom jer veruju da su zdravija ili "prirodnija" od belih. Da li takvo mišljenje ima uporište u realnosti i da li je zaista važno da li su jaja braon, žuta ili bela?

Boja ljuske ne govori apsolutno ništa o jajetu. Kada je u pitanju ukus i hranjivost sva jaja su manje-više ista.

Karakteristike koje čine neka jaja ukusnijim najviše su vezana za to šta je kokoška koja ih je snela jela i u kakvoj sredini je kljucala.

Jaja kokošaka koje se slobodno kreću i kljucaju po travi jedući organsku hranu uvek će biti ukusnija i imati bogatiji ukus od onih dobijenih na velikim farmama.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Zbog čega su ljuske drugih boja?

Odgovor je prilično jednostavan. Zavisi od vrste kokoške.

Većina kokošaka koje se uzgajaju na velikim komercijalnim farmama su vrste "leghorn", koja leže bela jaja, pa su često jaja u prodavnicama bele boje.

Ali postoje i desetine drugih vrsta od kojih mnoge ostavljaju pigment na površini jaja pre nego što ih polože.

Još nije poznato zašto različite vrste ležu drugačija jaja. Neka imaju braon, a neka mogu čak da ležu zelena i plavkasta jaja.

Ljuska jajeta se formira u žlezdi tokom druge od tri faze nošenja. U toj žlezdi ljuska dobija boju. Proces formiranja ljuske traje oko 20 sati, a poslednjih nekoliko se dodaje pigment.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još