NARUŠAVA VAŠE MENTALNO ZDRAVLJE: Izbegavajte hranu koja izaziva stres, anksioznost i osećaj beznadežnosti

Hrana koju često jedemo izuzetno utiče na celokupno stanje organizma.

Klinički neuropsihijatar dr Danijel Amen objavio je knjigu u kojoj je objasnio kako hrana utiče na raspoloženje, i naveo hranu zbog koje se osećamo loše.

- Ove namirnice nazivam "tužnom hranom", jer u nama izazivaju loše raspoloženje, podižu tenziju, a spuštaju nivo naše energije - rekao je dr Amen.

Kao primer, naveo je omiljenu brzu hranu, picu. Svi vole picu, brzo je gotova, jeftina je i zasiti nas, a niko ne može da ospori koliko je ukusna.

- Ali ovakva hrana vam na brzaka daje energiju, da bi vas posle toga "izmorila". Ako je smrznuta pica u pitanju, naučni inženjeri su radili na njoj da bi ukus izazvao paljenje centara za zadovoljstvo, i otpuštanje supstanci koje izazivaju osećaj radosti. Zbog toga se "navučemo" na brzu hranu, ali je ona prepuna nezdravih sastojaka koji se kasnije odraze na zdravlje. Nije u pitanju samo fizičko stanje organizma, već i psihičko - rekao je on.

Dr Amen u svojoj knjizi tipičnu ishranu Amerikanaca naziva "tužnom dijetom" (SAD - standardna američka dijeta).

- Sadrži supstance koje loše utiču na mentalno, emotivno i fizičko blagostanje. Ovakva ishrana podiže rizik od demencije, visokog pritiska, bolesti srca, raka, poremećaja anksioznosti i drugih problema sa zdravljem - rekao je neuropsihijatar koji već 30 godina istražuje vezu hrane i stanja organizma.

Ovo su vrste namirnica koje izazivaju umor, stres, pa čak i anksioznost i osećaj beznadežnosti, ako ih jedemo svakog dana:

- Prerađena hrana
- Hrana puna pesticida
- Namirnice koje izazivaju "skok" šećera u krvi
- Hrana sa niskim sadržajem vlakana
- Veštačke boje i zaslađivači
- Namirnice pune hormona
- Namirnice životinjskog porekla tretirane antibioticima
- Hrana koja "stiže" u plastičnim pakovanjima

Izvor: Stil.kurir.rs/Mondo.me
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još