PROMENITE ČETIRI LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE: Kako da se izborite sa masnim naslagama na stomaku?

U susret letu mnogi se odlučuju da dovedu u red svoje telo. Brojni ljudi tako pokušavaju da izgube nekoliko kilograma pre nego što toplu i slojevitu odeću zamene laganijim odevnim kombinacijama u kojima višak kilograma može da dođe do izražaja.

Ako želite da izgubite višak masnih naslaga, posebno u području stomaka, trebalo bi da povedete računa o nekoliko prehrambenih navika koje doprinose povećanju masnih naslaga upravo u tom delu.

Osim toga, gubitak sala na stomaku cilj je koji vas može poštedeti budućih zdravstvenih komplikacija, na primer, dijabetesa i srčanih bolesti, piše "Eat This, Not That".

1. Velike porcije prerađene hrane

Konzumiranje prerađene hrane može brzo da doprinese nastanku masnoće u predelu stomaka, ali dijetetičari kažu da tome doprinose i veličine porcija.

- Prerađena hrana sa visokim sadržajem šećera, soli i masti može da doprinese prekomernoj masnoći u predelu stomaka - tvrdi dr Lisa Jang.

2. Korišćenje masnih sosova i salatnih preliva

Dijetetičari upozoravaju da i korišćenjem određenih preliva za salatu možemo da unesemo dodatnu masnoću, šećer i kalorije, a da to i ne primetimo.

- Korišćenje preliva za salatu sa visokim procentom masnoće može da poveća vaše salo na stomaku. To važi i za domaće salate, ali i za one gotove koje kupujete u prodavnicama. Najbolje je odustati od preliva sa visokim sadržajem masti ili se odlučiti za limunov sok ili sirće da biste smanjili masnoće koje unosite - savetuje dijetetičarka Trista Best.

3. Veliki unos putera od kikirikija

Puter od orašastih plodova može da vam pruži mnoge zdravstvene prednosti, ali je važno da pazite na količinu njegovog unosa ako ne želite višak masnih naslaga na stomaku.

- Puter od kikirikija je hrana koja je bogata hranljivim supstancama, ali nisu sve varijante stvorene s istim nutritivnim profilom - kaže Best.

Ona upozorava da se u nekima od njih nalaze dodatni sastojci poput šećera, meda, pa čak i čokolade, a sve kako bi se poboljšao ukus i tekstura. Ti sastojci povećavaju broj kalorija i masti u jednoj porciji putera od kikirikija.

4. Nekvalitetan jogurt

Jogurt može da ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, ali nisu sve vrste jogurta pripremljene na isti način.

- Kvalitet jogurta je važan faktor u tome da li će on povećati ili umanjiti vaše napore za mršavljenje. Jogurti napravljeni sa visokim procentom masti ili dodatnim šećerom i drugim zaslađivačima mogu da doprinesu stvaranju masnih naslaga na stomaku - kaže Best, savjetujući da se pre kupovine pogleda deklaracija kako bi se proverile hranljive supstance.

Ona preporučuje da se odlučite za onaj koji je običan ili napravljen sa prirodnim zaslađivačima, kao i za onaj koji ima više proteina jer će vam to pomoći da duže ostanete siti i sprečite prejedanje.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još