SAVETI ZA RODITELJE: Šta raditi kada dete ne želi da jede određenu hranu?

Većina male dece, koja su prethodno jela sve što se ispred njih nalazi, kada malo porastu postaju sve izbirljivija, posebino kada je hrana u pitanju. Što su izloženija različitim ukusima od malena, veća je verovatnoća da će s godinama više ceniti veliki izbor jela.

Naravno, neće sva deca želeti da isprobaju nove ukuse, pa im za početak dopustite da jelo prvo pomirišu, dodirnu i probaju. Očekujte neočekivano dok ne napune 18 meseci.

Postoji nekoliko načina za savladavanje izbirljivosti kod dece:

Preispitajte navike

Dajte detetu malu šoljicu mleka kad dođe vreme za jelo. Ako prvo popije mleko, uz obrok mu obezbedite malu količinu vode, a zatim opet šoljicu mleka.

Ako vaše dete više pijucka, a ne jede, poslužite mu uz doručak šejk sa prehrambenim dodacima kako bi u njemu dobio sve potrebne hranljive supstance. Ako vaše dete više pije nego jede za stolom, to je znak da želi da ustane i da ne želi da jede.

Postavite mu neko određeno vreme za koje mora da bude za stolom, na primer, pet do sedam minuta i slično.

Pokušajte da ga zamolite da proba hranu koju jedete.

Napravite od jedenja zabavno iskustvo

Mala deca posebno su osetljiva na hranu koja se nudi na nove ili neočekivane načine. Kako biste jela učinili primamljivijima, rasporedite ih u privlačne posudice ili tanjire koje će deca prepoznati.

Deca posebno vole da jedu prstima, pa sve što je malo veće, isecite na manje komade i zalogaje koje mogu sami da pojedu kako bi im bilo što zanimljivije.

Uključite svoju decu u pripremu hrane

Dopustite svom detetu da bira voće i povrće, odvedite ga sa vama u prodavnicu ili na pijacu. Podstaknite svoje dete da isprobava razna jela na različite načine. Ako se to ne dogodi prvi, drugi ili čak deseti put, nemojte odustati.

Možete i da se igrate s njim u kuhinji, neka on bude vaš mali pomoćni kuvar. To će detetu sigurno biti zanimljivo.

Poradite na teksturi hrane

Možda se neće osećati dobro dok jedu neku hranu jer su im zubi, vilica i okolni mišići još u razvoju. Zbog toga često deca odbacuju određenu hranu.

Zato se umesto toga poigrajte sa teksturom određene hrane. Umesto kuvanog povrća radije to sve stavite u blender.

Pripazite na pripremu mesa. Neka meso bude mekano kako bi ga dete lakše sažvakalo.

Nemojte očajavati ako dete odbija da jede

Nemojte da se ljutite kada dete odbija da jede. Za decu je korisno da nauče da slušaju svoje telo i da prepoznaju glad.

Možda za ručak ne žele da pojedu mnogo, ako je, na primer, doručak bio obilniji. Nemojte vršiti pritisak na dete ili ga kažnjavati. To može da dovede do kontraefekta.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još