UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Pet namirnica idealne su za ubrzavanje metabolizma

Za najzdraviji gubitak kilograma potrebno je da se potrudimo da promenimo navike koje će nas uvek vraćati na prvobitnu kilažu.

Izgladnjivanje i kratkotrajna fizička aktivnost vrlo brzo će vas vratiti na staro. Jedini pravi način za gubljenje viška kilograma jeste rad na usvajanju zdravih životnih navika.

Morate se redovno baviti fizičkom aktivnošću, spavati dovoljno i imati više malih obroka u toku dana. Stručnjaci savetuju da bi trebalo da se trudite da:

- Nikako ne preskačete doručak,
- Jedete češće, ali manje,
- Redovno vežbate,
- Unosite više proteina,
- Smanjite unos masti i ugljenih hidrata,
- Unosite više vitamina.

Hrana koju unosite u svoje telo jako je važna stavka. Među namirnice koje mogu ubrzati metabolizam spadaju:

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe sadrži kofein, ali njegova količina je znatno manja nego ona koja se nalazi u kafi, tako da vam može biti savršena zamena za šoljicu kafe. Takođe, u njemu se nalazi dosta antioksidanata koji ubrzavaju metabolizam i pojačavaju sagorevanje masti.

2. Kafa

Kofein podiže energiju organizma i stimuliše rad centralnog nervnog sistema, a osim toga može ubrzati i metabolizam. Ali, sa ispijanjem kafe potrebno je da budete oprezni. Osim što ne bi trebalo piti velike količine ovog napitka, vodite računa i o tome šta stavljate u kafu - umesto mleka i šećera, bolje je da koristite zdravije i manje kalorične zamene.

3. Ljuti začini

Ljute papričice, recimo, sadrže kapsaicin koji može poboljšati prokrvljenost, cirkulaciju i metabolizam. Začini kao što su crni biber i čili su vrlo efikasni. Holandska studija je otkrila da 10 grama čilija po obroku, povećava temperaturu tela odmah nakon unosa namirnice. Aktivni sastojci iz čilija ubrzavaju metabolizam, sagorevaju masti i smanjuju apetit.

4. Bademi

Konzumiranje sirovih badema može poboljšati metabolizam. Neke studije su pokazale da svakodnevno kozumiranje badema može ubrzati proces mršavljenja i do 62%. Natopljeni bademi mogu vam dati dozu zdravih i esencijalnih vitamina i minerala. Namakanje preko noći, povećava njihovu hranljivu vrednost. Nakon dugog posta, dobro je pojesti 5 do 10 badema jer vam daju zdrav obrok za početak i takođe poboljšavaju sitost tokom dana.

Smeđa kora badema sadrži tanin koji inhibira apsorpciju hranljivih materija, tako da, ako potopite bademe, kora se lako skida i omogućava da orašasti plodovi obilno otpuštaju sve hranljive materije.

5. Cimet

Postoje brojne studije koje pokazuju efekte smanjenja glukoze u krvi pomoću cimeta, uključujući studiju iz 2020. godine koja je pokazala da samo 500 miligrama cimeta (oko 1/4 kašičice) tri puta dnevno može smanjiti nivo glukoze u krvi kod ljudi sa predijabetesom. Bioaktivna jedinjenja cimeta zajedno imaju antioksidativne, antimikrobne, antikancerogene i antifungalne aktivnosti. Postoje čak i neki preliminarni dokazi da cimet može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još