DAR PRIRODE: Zašto je breskva idealno voće za vaše zdravlje?

Postoji više sorti bresaka, međutim njihove nutritivne vrednosti su vrlo slične. Breskve su takođe, vrlo bogate vodom i osvežavajuće, te stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim letnjim temperaturama.

Obiluju betakarotenom, prekursorom vitamina A, koji je neophodan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji grožđa u organizam.

Vitamin E koji sadrže, efikasan je u prevenciji nastanka arterijskih naslaga i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je takođe koristan za zdravlje očiju i kože. Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezijuma i kalijuma koji je naročito važan za zdravlje srca.

Zbog visokog udela vlakana, breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulaciji krvnog pritiska. Jedan veći plod osigurava pet do devet posto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu. I ovde je potrebno istaći da je najbogatija vlaknima - kora ploda.

Energija

Breskva je bogata vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije.

Najzdravije su i pružaju najveće osveženje kad se jedu sveže, ali možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodatog šećera). Možete ih dodati u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok.

Izvor: Živim.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još