Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah priredio prijem povodom Nacionalnog dana Egipta (FOTO)

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah organizovao je danas svečani prijem povodom Nacionalnog dana Egipta, kojim se obeležava 70 godina od proglašenja moderne Arapske Republike i tom je prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Srbije i Vladi na veličanstvenom dočeku predsednika el Sisija dodajući da se nada da će uskoro moći da uzvrate.

Prijem kojem su prisustvovale brojne zvanice među kojima i predsednik parlamenta Ivica Dačić, a koji je usledio samo pet dana nakon istorijske posete predsednika Abdela Fataha al Sisija Beogradu bio je prilika da ambasador podseti da je ta poseta pokazatelj jakih prijateljskih veza i želje obe strane da snažno podstaknu bilateralne odnose u svim sferama.

- Poseta predsednika El SIsija nije samo istorijska, prva u poslednjih 35 godina, već je to poseta od suštinskog značaja za uspostavljanje odnosa zasnovanog na strateškom partnerstvu - rekao je ambasador.

Brojni sporazumi prilika su, dodao je, da brojne institucije sa obe strane mogu da grade i održavaju uspešnu saradnju, kao i da se egipatski i srpski privrednici dodatno povežu i pokrenu jača partnerstva i saradnju.

- Nakon istorijske posete počastvovan sam da izrazim zahvalnost srpskoj vladi na gostoprimstvu i iskrenom prijateljstvu posebno na praćenju predsedničkog aviona brobenim avionima VS tokom leta u vazdušnom prostoru Srbije, ali i na najvišem predsedničkom odlkovanju i počasnom doktoratu - naveo je egipatski ambasador.

Naglasio je da postoji snažan potencijal za razvoj saradnje u svim oblastima od poljoprivrede, privrede, truzima, zdravstva, informaciono komunikacionih tehnologija.

- Konačno, prijateljstvo Egipta i Srbije, obeleženo je uzajamnom solidarnošću, poštovanjem i podrškom, obzirom da nas vezuje vekovno prijateljstvo, bogatom istorijom, odlukama koje su menjale svet, a odražavale su se u prijateljstvu između naših istorijskih predsednika Gamala Abdel Nasera i Josipa Broza Tita i njihovim suštinski važnim ulogama u osnivanju Pokreta nesvrstanih - naveo je ambasador Salah.

Foto: Goran Zlatković

Podsetio je da danas sa njima slavimo 70 godišnjicu veličanstvene revolucije koja je promenila način života u Egiptu i pokrenula drastične promene na svim poljima.

Kao rezutat te revolucije Egipat je, naveo je, dobio svoje mesto na političkoj mapi sveta, a odjeci revolucije su se čuli širom planete i bili inspiracija i podstrek mnogim narodima.

Ambasador je podsetio na tradicionalne odnose Egipta i Srbije koji ne datiraju samo od 1908. godine, već se zasnivaju na čvrstim vezama, identičnim ciljevima i pogledima od vremena Tita i Nasera, kada su dve zemlje imale vodeće uloge u osnivanju pokreta nesvrstanih.

Svečanost je počela intoniranjem himni Egipta i Srbije i prezentacijom spektakla upriličenog povodom prenosa mumija iz Nacionalnog muzeja u centru Kaira u novi Muzej na Platou Piramida, a u čiju izgradnju je uloženo milijardu dolara.

Nacionalni dan 23. jul, odnosno Dan revolucije državni je praznik Egipta, kojim se obeležava godišnjica egipatske revolucije 1952. godine, a koja je dovela do proglašenja moderne Arapske Republike Egipta, čime se završava period Kraljevine.

To je najveći javni praznik u Egiptu, zemlji koja ima više od 100 miliona stanovnika i sa kojom je Srbija povezana brojnim neraskidivim vezama, a Beograd i Kairo "svetionici su multilateralizma" još od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još