PRE ILI POSLE OBROKA: Kada je najbolje jesti voće?

Tokom leta, kada su temperature visoke, lagana i osvežavajuća hrana je prvi izbor za sve nas. Kada jedemo više sezonskog voća i povrća i osećamo se bolje, poletnije i zdravije.

Svi znamo da je voće važan deo ishrane. Izvrstan je izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, koji su, sa nutricionističke tačke gledišta, neophodni za normalnu funkciju organizma i mogu da pomognu u smanjenju rizika od karcinoma, bolesti srca i dijebetesa.

Međutim, postoji rasprava o tome kada i kako bi trebalo konzumirati voće da bi se od njega imalo najviše koristi.

Vodiči za zdravu ishranu obiluju savetima da bi voće trebalo jesti isključivo na prazan želudac kako bi se unelo što više hranjivih supstanci i da bi se pokrenuo probavni sistem. Takođe, konzumiranje voća nakon obroka izaziva fermentaciju, a voćku posle jela je izrazito teško svariti.

Kada bi trebalo jesti voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to ipak nije istina. Kako objašnjava "Healthline", probavni sistem je dizajniran tako da apsorbuje što više hranjivih supstanci iz hrane i uvek je spreman za rad.

Doba dana ne može da utiče na hranjivost određene namirnice. Međutim, trebalo bi više pažnje obratiti na to kako jedemo. Ako hranu jedemo previše brzo, naše telo će imati problem sa varenjem onoga što smo pojeli, bez obzira na to da li se radi o kajsiji ili parčetu pice.

Iako ne postoji određeni raspored kada bi trebalo jesti voće, preporuka su četiri porcije dnevno. Dobra vest je ta da se u to računaju i voćni deserti koje obožavamo tokom letnjih meseci, poručuju iz organizacije "American Heart Association".

Što više boja u tanjiru

Za one koji žele da smršaju, voće bi bilo najbolje konzumirati pre svakog obroka. Vlakna koje se nalaze u voću ponašaju se kao posebna vrsta ugljienih hidrata od kojih ne apsorbujemo kalorije, ali nas drže sitima. Drugim rečima, voće će nas zasititi, pa ćemo pojesti manje nezdrave hrane.

U mršavljenju će vam najbolje pomoći malina, kupina i nar, kažu nutricionisti.

Verovatno ste bar jednom na društvenim mrežama videli izraz "jedite dugu". Ovaj Instagram savet hvale brojni stručnjaci jer su hranljiva jedinjenja koja voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u telu.

- Ako imate osećaj da vaše telo teško razgrađuje voće, najbolje bi bilo da ga prokuvate kako biste "omekšali" vlakna u njemu i kako bi vaša probava bolje funkcionisala - kaže nutricionista Keri Gabriel.

Sezonsko letnje voće, poput lubenice, najbolja je opcija za hidrataciju, a ujedno i snabdeva organizam vitaminima i mineralima. Zanimljivo je da u jednoj šolji lubenice ima jedna i po šolja vode.

- Jedite lubenicu za vreme letnjih meseci jer su prednosti dnevnog unosa tečnosti beskrajne - kaže Gabriel.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još