TAJNA VITKE LINIJE: Obilan doručak dovodi do gubitka kilograma

I ptice na grani već znaju da je doručak najbitniji obrok, te da ga ne treba preskakati. Jedna dijeta stavlja akcenat upravo na doručak, odnosno količinu hrane koje se unosi za doručak.

Endokrinološko društvo SAD-a, pozabavilo se ispitivanjem i efikasnošću ove dijete, i došlo je do zaključka da ona funkcioniše.

Nakon četiri meseca dijete, grupa ispitanika koji su imali obilan doručak, u proseku su izgubili 17 kg, bez jo-jo efekta. Objašnjenje zbog čega je to tako, jeste da ukoliko doručak bude obilan, tokom dana, neće se javljati napadi gladi. Takođe, potreba za slatkišima biće svedena na minimum.

Još jedna važna stvar koju su ispitanici praktikovali, jeste unos namirnica bogatih vlaknima, kao što su voće, povrće, žitarice i mahunarke. Poznato je da su vlakna odlična za očuvanje crevne flore, kao i za održvanje željene težine.

Doručak treba da bude bogat proteinima, treba da sadrži i malo masnoće i minimalno ugljenih hidrata.

Što se tiče ostalih obroka u danu, dopušteno je pojesti i neku zabranjenu namirnicu, poput slatkiša.

Večeru bi trebalo ograničiti hidratima, masti jesti u manjim količinama, te ponovo povećati unos proteina. Riba i meso su odličan izbor, jer sadrže visok nivo proteina. Salate su takođe dobrodošle.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još