USPEŠNO ČISTE KRVNE SUDOVE: Sedam namirnica smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara

Kadiovaskularne bolesti nose nezahvalno prvo mesto po broju života koje odnesu na godišnjem nivou. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, one statistički izazivaju svaku četvrtu smrt. Glavni uzročnik ovih oboljenja su naslage koje se vremenom talože na arterijama i sužavaju ih. Postepeno, one se smanjuju i na kraju mogu blokirati protok krvi.

Kroz arterije cirkuliše krv koja je bogata kiseonikom sve do srca i ostalih tkiva u telu. Ako su one zapušene, nastaje veliki rizik od pojave moždanog ili srčanog udara, kao i od ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana mogu efikasno smanjiti masnoću koja se taloži. Pojedine namirnice, zbog svog sastava, mogu efikasno smanjiti količinu naslaga na arterijama koje se talože vremenom.

Lubenica

Sada je sezona lubenica, a ovo voće je mnogima omiljeno letnje osveženje. Sjajan je izvor prirodne aminokiseline L-citrulin. Ona deluje na organizam tako što podstiče biohemijske procese kojima se arterije opuštaju, a upalni procesi umanjuju. Ona može sniziti i krvni pritisak.

Kurkuma

Upalni procesi su ključni uzrok arteroskleroze, odnosno promena zbog koji zidovi arterija postaju tvrđi. Kurkumin, glavni sastojak kurkume, blagotvorno utiče na arterije. Ova magična biljka sadrži i vitamin B6, zahvaljujući kom se održava zdrav nivo homocisteina i može se sprečiti dalje taloženje naslaga na zidovima krvnih sudova.

Spanać

Povrće obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, a tamnozeleno lisnato povrće odličan je izbor za snižavanje krvnog pritiska i taloženja masnoća na zidovima arterija. Spanać sadrži kalijum, folnu kiselinu i vlakna i kao takav može smanjiti rizik od nastanka arteroskleroze. Možete ga koristiti u salatama, sokovima i kao dodatak brojnim jelima poput pirinča ili čorbe.

Integralne žitarice

Vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama vezuju višak lošeg holesterola i uklanjaju ga iz tela. One sadrže i magnezijum koji opušta i širi krvne sudove. Pomaže i u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Orašasti plodovi

Potrudite se da grickalice i slatkiše zamenite opašastim plodovima poput badema, oraha i lešnika. Orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima, vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama. Badem obiluje i magnezijumom.

Maslinovo ulje

Ova vrsta ulja spada u najbolje izvore masti u ishrani. Bogato antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama, obara loš i diže dobar holesterol. Preporučljivo je da koristite devičansko, hladno ceđeno ulje.

Riba

Sardine, losos, haringa, tunjevina i skuša predstavljaju masne ribe koje bi trebalo da jedete oko dva puta nedeljno. Omega-3 zasićene masne kiseline koje sadrži ova hrana, podižu nivo dobrog holesterola, smanjuju trigliceride i mogu smanjiti upalne procese.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još