LEK IZ PRIRODE: Koje su zdravstvene prednosti konzumiranja mandarina?

Mandarine pripadaju grupi citrusa, kao i pomorandže i klementine, a potiču iz jugoistočne Azije. Na našim područjima uzgajaju se tek od 19. veka.

Jesen je teško zamisliti bez ovoga voća, koje bi, zbog koristi za zdravlje trebalo svakako konzumirati. Ako ih jedete svakodnevno, velika je verovatnoća da ćete izgubiti i koji kilogram viška.

U nastavku saznajte koje su zdravstvene prednosti konzumiranja mandarina.

Pomažu kod prehlade i gripa

Mandarina je odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak.

U 100 grama ovog voća, koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

Tope višak kilograma

Zbog malog udela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se da je u jelovnik uvrste osobe koje pokušavaju da izgube višak kilograma.

Ubrzava metabolizam, pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

Ubrzavaju probavu

Pri konzumiranju mandarina ne treba zaboraviti ni na belu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore.

Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza. Tačnije, mandarina ubrzava peristaltiku creva.

Čuvaju srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežava ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Hranjive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.

Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija.

Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnim organima, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje ako ste pod stresom.

Mandarine, poput drugog citrusnog voća, sadrže dosta oksalata pa se zato ne preporučuju osobama sklonim kamenu u bubregu i žuči.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još