VREME JE ZA: Stručnjaci otkrivaju kada je koje namirnice najbolje jesti

Koliko god da su zdrave određene namirnice ipak imaju najbolji efekat kada se uzimaju u određeno doba dana.

Prema rečima prehrambene savetnice Natali Alibrandi, na naše zdravlje utiče koliko i šta jedamo jednako kao i kada te namirnice konzumiramo.

Jaja i meso: 7.00 sati
Studija objavljena u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition“ pokazala je da ljudi koji za doručak jedu jaja za ručak unesu manje kalorija od onih koji doručkuju jelo bogato npr. ugljikohidratima.

Naime hrana bogata proteinima ujutro ili nakon treninga može da pomogne da duže ostanemo siti i tako smanjimo unos nepotrebnih kalorija kasnije u toku danu. Osim toga, Univerzitet Vaseda u Tokiju otkrio je i da jutarnja konzumacija hrane bogate proteinima povećava mišićnu masu.

Kafa i kolač: 10.00 sati
Idealno vreme za kofein i lagani međuobrok je sredina jutra. Prema studiji sa Univerziteta Tel Aviv, ispijanje kafe rano ujutru može da prouzrokuje teskobu jer su u organizmu već visoki nivoi „hormona stresa“ kortizola, ali on se smanjuje kako jutro odmiče, pa je 10 sati idealno vreme za kofein i lagani međuobrok.

Osim kortizola, studija sa izraelskog Univerziteta istraživala je i ugljene hidrate, a pokazala je da se oni koji kolače jedu ujutru manje goje od onih koji ih jedu kasnije tokom dana.

„Konzumirajući ono što volite smanjujete želju za tim. Zato sebi dopustite da svaki dan pojedete manji kolač ili parče torte, a najvažnije je da se zaustavite na jednom, malom parčetu“, rekla je autorka studije dr Daniela Jakubovic.

Čokolada: 11.00 sati
Čokolada, pod uslovom da se jede pre ručka, može čak i da pomogne u mršavljenju. Španska studija tako pokazala da su žene koje su ujutro pojele oko 100 grama šećera sagorele je više telesne masti i imale niži nivo šećera u krvi od onih koje uopšte nisu jele čokoladu.

Supa: 12.00 sati
Konzumiranje niskokalorične supe oko pola sata pre ručka takođe pomaže mršavljenju, kaže studija Univerzitet Pen Stejt, a pokazala je da će oni koji je tada jedu uneti oko 20 odsto manje kalorija od ostalih.

Testenina: 12.20 sati
Brazilska studija iz 2021. pokazala je da unos većine kalorija ranije tokom dana pospešuje gubitak težine i metaboličko zdravlje, pa je hranu koja goji najbolje jesti u rano posle podne.

Studija je otkrila da jedenje većine dnevnih ugljenih hidrata, poput testenine, u vreme ručka uz zdrave namirnice dovodi do bržeg gubitka kilograma, a nakon što su osam nedelja ručali jela bogata ugljenim hidratima, učesnici studije primetili su značajan gubitak masnoće.

Banane: 17.30 sati
Poznato je da banane koje su bogate mineralima kalijumom i magnezijem pomažu u smanjenju „hormona stresa“ kortizola u telu, a uz to kalijum pomaže i da se mišići brže opuste, pa je bananu najbolje pojesti nakon stresnog dana na poslu.

Banane su također bogate serotoninom, „hormonom sreće“ zaslužnim za dobro raspoloženje.

Žitarice: 19.00 sati
U kombinaciji sa ugljenim hidratima iz žitarica, aminokiselina triptofan iz mleka savršena je za uspavljivanje, pa je žitarice sa mlekom najbolje jesti predveče, kaže „National Sleep Foundation“.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Nutrients“, još bolje od „običnih“ su obogaćene žitarice jer su mali i hranljivi obroci posebno dobri i za zdravlje srca i za mišićnu masu.

Kivi: 21.30 sati
Ako imate problem da uveče zaspite, sat vremena pre spavanja bi trebalo da pojedete kivi, kaže američko četvoronedeljno istraživanje čiji su ispitanici pred spavanje jeli po dva kivija, a trebalo im je skoro duplo manje vremena da zaspe od onih koji ga nisu jeli.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još